miercuri, 1 aprilie 2009

Ce inseamna "Calibrare Custom"?

Inseamna ca nu folositi profilele de culoare "de fabrica", ci faceti propriile profile.
La o utilizare normala a unui computer nu percepeti daca sunt corecte sau nu culorile. Va veti da seama de importanta calibrarii sistemelor atunci cand lucrati intr-un mediu de productie..adica:

1. Cand aceeasi imagine se vede diferit pe diverse monitoare si nu puteti controla corect imaginea (marea problema la tonurile de piele sau carne unde se vede o nuanta prea rosie sau prea galbena, imaginile contin zone prea intunecate pe anumite monitoare sau in CorelDraw rosul se vede orange) abia atunci observati importanta calibrarii monitoarelor (reglarea luminozitatii, contrastului si generarea unui profil de culoare utilizat de aplicatii pentru afisarea corecta a culorilor, folosind un aparat numit colorimetru)

2. Cand imaginile tiparite au o nuanta predominanta de albastru, tonurile de gri sunt verzui sau zonele intunecate sunt tiparite ca o pata neagra inseamna ca este necesara calibrarea imprimantei. Aceasta calibrare se face pentru fiecare tip de cerneala, material, setare de imprimare, cu un aparat numit colorspectrometru. Astfel in urma calibrarii se genereaza un fisier "profil de culoare", specific unei setari, folosit de aplicatia din care se tipareste pentru a prezice cum va fi tiparita culoarea. Astfel aplicatia regleaza concentratiile de cerneala pentru a tipari corect culorile.

Noile monitoare precum si imprimantele au pe CD-ul cu drivere si profile de culoare. Dar chiar si cu aceste profile, culorile nu sunt corecte. De aceea este necesara calibrarea "Custom" a monitoarelor si imprimantelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu