vineri, 21 august 2009

Probleme ColorManagement CorelDRAW

1. CorelDRAW (X4 si versiunile anterioare) nu are suport pentru citirea si scrierea spatiului de culoare al fisierelor imagine in format CMYK.

Astfel, CorelDRAW citeste o imagine CMYK si ii atribuie spatiul de culoare selectat in ColorManagement, chiar daca fisierul este in alt spatiu de culoare. (Atentie..este similara cu functia "Assign profile..." din Photoshop...se pastreaza codurile de culoare CMYK dar se atribuie un alt spatiu de culoare..mai exact acelasi cod de culoare CMYK va avea o alta coordonata in spatiul de culoare absolut Lab..adica vom vedea o alta culoare pe monitor..sau pe print.
De asemena, la exportul fisierului imagine in modul CMYK, CorelDRAW nu include in fisier si informatii privind spatiul de culoare folosit...la deschidere fisierului in Photoshop veti primi un mesaj ca fisierul nu are nici un spatiu de culoare ("The document does not have an embedded CMYK") iar la optiunea "What would you like to do?" trebuie sa selectati "Assign working CMYK" in cazul in care spatiile in care lucrati in Photoshop si CorelDRAW sunt aceleasi..in caz contrar selectati din lista spatiul CMYK in care ati lucrat in CorelDRAW. Acest pasi sunt necesari cand trimiteti fisierele la alte persoane pentru ca aplicatiile in care lucreaza sa afiseze corect culorile din fisierul dumneavoastra.

2. Am modificat setarile de ColorManagement de la sectiunea "Configurare Color Management CorelDRAW". Contrar explicatiilor din Corel Help, Functia selectata in "Color Management\ Import/Export Settings\ Allways convert using - AdobeRGB" se comporta ca functia "Assign Profile..." din Adobe Photoshop. Pentru a functiona conversia RGB corect la importul fisierelor este necesar sa selectati optiunea "Use embedded ICC Profile, If there is no embeded profile, use: Adobe RGB"

Observatii: Nu se aplica pentru CorelDRAW X5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu