luni, 23 august 2010

Calibrare culori imprimanta de mari dimensiuni (X-rite I1Pro)

imprimanta_mari_dimensiuni
       Se poate calibra orice tip de imprimanta de mari dimensiuni: pigment, ecosolvent, solvent care foloseste un soft de tip RIP pentru tiparire.

       Etapele calibrarii:
-Imprimarea unui fisier "target" pentru linearizare (se genereaza automat de RIP)
-Imprimarea unui fisier "target" pentru setarea limitelor de culoare (se genereaza automat de RIP)
-Imprimarea unui fisier "target" pentru realizarea profilului de culoare. (in functie de tipul de licenta, se genereaza automat de RIP sau se printeaza un fisier "target" si se analizeaza printr-un alt program specializat)
-Printarea de imagini pentru testarea profilului de culoare.
-Sunt necesari aprox 40x100cm sau 50x150cm de material in functie de optiunile din RIP
       Dupa procesul de calibrare se generează profilul corect de culoare pentru o combinatie de tip cerneala/ calitate de imprimare/ tip de material. Profilul de culoare *.icc rezultat poate fi folosit in functia "Soft Proof" pentru a simula pe ecran cum va arata fisierul printat.

       Observatii:
-Imprimanta trebuie sa fie in stare foarte buna de functionare (test de capete  perfect, fara duze infundate sau imprecise; printul  fara dungi de feeding sau erori de tiparire; culoarea  uniforma pe toata suprafata materialului)
-Softul RIP al imprimantei trebuie sa permita calibrarea culorilor (utilizeaza profile .icc) si sa suporte EyeOne Pro ca aparat pentru calibrare (linearizare).

-Culorile redate de echipamentul dumneavoastra depind de performante, calitatea cernelii, tipul de media, setarile utilizate. Este posibil ca anumite culori sa nu poata fi redate corect, prin urmare acestea vor fi aproximate.
-Calibrarea nu rezolva situatiile cand se tipareste in modul fast si nu se poate obtine saturaturatia de culoare dorita (de exemplu rosul se tipareste un roz).

-Poate scadea acuratetea profilului de culoare daca se modifica ulterior voltajele capetelor.
-Materialele de tip mesh nu pot fi folosite pentru calibrare; trebuie folosit un material tip frontlit din aceeasi gama.
-Nu pot fi calibrate materialele pentru aplicatii backlit (datorita limitarilor hardware are ale colorspectrometrului I1 Pro). Se pot calibra folosind echipamente Barbieri care au aceasta functie.

-Pentru a putea utiliza corect profilele de culoare si pentru a obtine rezultatele dorite este necesar un minim de cunostinte despre sistemul de ColorManagement: ce reprezinta spatiile generice RGB, CMYK, Lab, cum functioneaza conversia dintr-un spatiu de culoare in celalalt, cum functioneaza functiile „Assign Profile...“ si „Convert to profile...“.
-Pentru a analiza si prelucra corect imaginile care se tiparesc este necesar sa se utilizeze monitoare calibrate si sa se faca corect setarile de la sectiunea Color Management din aplicatiile de prelucrare a imaginilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu