luni, 23 august 2010

Calibrare culori imprimanta (X-Rite I1Pro)

calibrare_imprimanta_desktop


      Cand imaginile tiparite au o nuanta predominanta de albastru, tonurile de gri sunt verzui sau zonele intunecate sunt tiparite ca o pata neagra inseamna ca este necesara "calibrarea imprimantei".
      Se poate calibra orice tip de imprimanta laser sau inkjet in stare buna de functionare.


     Aceasta calibrare se face pentru fiecare tip de cerneala, material, setare de imprimare, cu un aparat numit colorspectrometru. In urma calibrarii se genereaza un fisier "profil de culoare", specific unei setari, folosit de aplicatia din care se tipareste pentru a prezice cum va fi tiparita culoarea. Astfel aplicatia regleaza concentratiile de cerneala pentru a tipari corect culorile.
      Modalitatea de calibrare functioneaza pentru imprimantele de productie inkjet si laser format maxim A3+ pe care se tipareste direct din aplicatii Adobe, CorelDRAW X5, nu din program tip RIP.

      
      Etapele calibrarii sunt:
-Imprimarea unuiei imagini "target" (o matrice de culori - aprox 800-1000 - 4 pagini A4 sau 2 pagini A3).
-Citirea culorilor tiparite cu un aparat numit colorspectrometru.
-Generarea profilului de culoare.

exemplu_calibrare_imprimanta_desktop
      Observatii:
-Inainte de a apela la serviciile de calibrare asigurativa ca imprimanta este in stare buna de functionare: fara pete de tonner sau dungi, iar culoarea este uniforma pe toata suprafata suportului tiparit.

-Profilul de culoare rezultat se utilizeaza in aplicatiile de prelucrare grafica pentru functia "Soft Proof": simularea pe ecran a culorilor printate; astfel se pot observa modificarile culorilor la print.

-Pentru a se functiona corect sistemul de profilare este necesar sa se dezactiveze orice sistem de auto-procesare (luminozitate, contrast, culoare) din driverul de print.
-Sistemul de color management la print nu functioneaza corect pe versiuni anterioare X5 ale aplicatiei CorelDRAW.

-In mod normal spatiul de culoare al imprimantei este mai mare decat spatiul de lucru standard CMYK, astfel se tiparesc culorile corect. In functie de limitarile tehnologice al imprimantei, calitatea pigmentului, tipul de hartie, este posibil ca la tiparire sa nu se poata obtine intregul gamut de culoare standard CMYK. Culorile care se afla in afara spatiului de culoare vor fi aproximate (rezultatul se poate analiza si pe ecran prin functia soft proof).
-Culorile tiparite pe anumite tipuri de hartii speciale (care contin substante de albire "optical brightners") nu pot fi citite corect; 


-Pentru a putea utiliza corect profilele de culoare si pentru a obtine rezultatele dorite este necesar un minim de cunostinte despre sistemul de ColorManagement: ce reprezinta spatiile generice RGB, CMYK, Lab, cum functioneaza conversia dintr-un spatiu de culoare in celalalt, cum functioneaza functiile „Assign Profile...“ si „Convert to profile...“.
-Pentru a analiza si prelucra corect imaginile care se tiparesc este necesar sa se utilizeze monitoare calibrate si sa se faca corect setarile de la sectiunea Color Management din aplicatiile de prelucrare a imaginilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu