luni, 23 august 2010

Calibrare culori monitorcalibrare_monitor       Daca lucrati intr-un mediu de productie tipografica, sunteti fotograf amator sau profesionist, designer sau lucrati la departamentul de marketing trebuie sa aveti notiuni de color management. Deoarece vedeti si prelucrati imaginile numai pe monitor este esential sa stiti ce inseamna  Calibrarea Monitorului. 

      Deoarece fiecare monitor difera in functie de modul in care este fabricat, fiecare va afisa diferit culorile, de aceea se calibreaza la un standard, astfel, o culoare va arata la fel pe orice monitor*
      Calibrarea monitorului este o veriga foarte importanta in sistemul de Color Management. Doar folosind un monitor calibrat puteti controla corect imaginile care vor fi tiparite*.

      Etapele calibrarii sunt:
-Setarea contrastului corect.
-Setarea luminozitatii monitorului - se seteaza in functie de luminozitatea mediului inconjurator (se recomanda ca in camera sa nu fie o lumina puternica)
-Profilarea monitorului - pe monitor sunt afisate o serie de culori specifice cate unui cod RGB; colorimetrul montat pe ecran citeste aceste culori si face un profil de culoare (un fisier *.ICC). Acest profil este folosit de sistemul de operare si programele de prelucrare a imaginilor pentru afisarea corecta a culorilor.
Calibrare monitor si imprimanta (monitor+ light booth)
       Observatii:
-O culoare va arata diferit pe doua monitoare calibrate daca aceasta nu se afla in spectrul pe care il poate afisa un monitor dar se afla in spectrul care poate fi afisat de celalalt monitor.
-*Monitoarele profesionale care pot afisa toate culorile costa in jur de 2500 euro, de aceea nu si le poate permite oricine. Monitoarele normale nu pot afisa toate culorile spectrului vizibil standard, dar cel mai important, nu pot afisa toate culorile care se tiparesc in mod normal de orice imprimanta (afiseaza 75-90% din culorile care pot fi tiparite). Daca este calibrat, un monitor care nu poate afisa acele 10-25% din culori, le va aproxima;
spatii_culoare_monitor
-Se recomanda sa se refaca profilul de culoare al monitorului o data la 3-6 luni (in functie de gradul de utilizare, scade luminozitatea, si se modifica proprietatile cristalelor LCD)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu