marți, 7 septembrie 2010

Iluminarea spatiului de lucru

Pentru a vizualiza corect culorile printate este foarte importanta sursa de lumina cu care sunt iluminate. Toata lumea foloseste neoane ieftine (tip 765) dar acestea nu sunt bune deoarece emit lumina  in spectru albastru iar culorile calde (rosu, orange) se vor vedea fara intensitate - nu veti putea aprecia corect culorile.
Se recomanda neoane tip 950. In tara am gasit de la Philips dar poate gasiti din aceeasi serie si de la alti producatori.

Ce reprezinta seria: 950, 765..etc:
-prima cifra reprezinta cat la suta din spectrul vizibil emite sursa de lumina (9 -90%, 7 -70%)
-ultimele doua cifre reprezinta temperatura culorii luminii emise. (50 - 5000K, 65 - 6500K)

Da, aceste neoane sunt scumpe si cam costa sa iluminezi o hala...dar ele sunt recomandate in zonele unde se analizeaza culorile: deasupra printerelor, birourilor unde se prelucreaza grafica si se analizeaza printurile. Este foarte important sa se foloseasca aceste tipuri de neoane si nu neoane normale. Am vazut neoane 765 folosite chiar la pupitrul de comanda al tipografului ceea ce este complet neindicat.

De asemenea se recomanda ca peretii sa nu fie colorati. (Optim ar trebui sa fie gri neutru)

3 comentarii:

 1. Lucrez ca fotograf si intotdeauna recomand stingerea neoanelor intr-o incapere unde urmeaza o sedinta foto, datorita tentei verzui in comparatie cu lumina unui flash (temperatura de culoare a flashului - 5600K - daylight).
  As vrea sa stiu daca aceasta chestiune apare si la neoanele 950 sau daca o temperatura mai calda impreuna cu un spectru mai apropiat de cel vizibil suprima acest efect complet.
  Sau daca nu cumva neonul 950 produce alta tenta, sa zicem rosiatica.
  In orice caz, sunt curios daca lampile fluorescente 5600K nu ar avea vreun avantaj fata de neoanele 950.
  Daca fac vreo confuzie intre tipurile de lampi, va rog sa ma corectati. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. O sa incerc sa explic mai simplu fara sa intru in detalii tehnice:
  Standardul utilizat pentru iluminare(a culorilor pentru a le analiza corect din punct de vedere vizual- al ochiului uman)este D50 -banuiesc ca stiti asta-
  la acest standard ,D50, temperatura luminii este 5000K. Tubul fluorescent tip 950 Philips Graphica are aceasta temperatura a luminii (din datele tehnice are 5300K, aprox cat lampile pe care le folositi dumneavoastra) si emite aprox 98% din spectrul vizual: toate culorile "vor fi iluminate" uniform, albul va fi neutru.
  Neoanele ieftine gen 765 folosite de toata lumea au temperatura culorii 6500K (albul pare albastrui) iar pentru ca emit numai 70% din spectru..face ca celelalte culori, (in special cele de la capatul opus (rosul) sa nu fie iluminate corect. (culorile care au rosu in componenta par fara intensitate). De aici apare tenta aceea de albastru/verzuie.

  Daca doriti sa achizitionati lampi Philips Graphica 950 de diferite marimi gasiti aici: http://iluminat-special.ro/product_info.php?cPath=1_288_303&info=p936_MASTER-TL-D-90-Graphica-36W-950-1SL.html&XTCsid=712154e58daa373e1afa564379f65627

  Atentie insa ca sunt unele lampi 950 si de la Philips sau alti producatori care au specificatiile 950 dar emit aprox 90% din spectru si nu sunt recomandate pentru iluminarea corecta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Va multumesc pentru raspuns. Un pont pe care il apreciez.
  Cred ca tipul si calitatea informatiei oferite de blogul dumneavoastra ar putea fi utila multor profesionisti in industria productiei grafice/foto in Romania.
  Setul de teste comparative pe care am vazut ca il pregatiti ar putea sa va atraga un numar considerabil de vizitatori daca va fi insotit de o promovare minima. Un domeniu .ro ar fi interesant pentru inceput.

  In orice caz, va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra si v-am adaugat la bookmarks.

  RăspundețiȘtergere