marți, 7 septembrie 2010

Recomandari pentru tipografi/tipografii

Am oferit servicii de ColorManagement la cateva tipografii (color 4 grupuri) din Galati si Brasov si spre surprinderea mea tipografii reglau culoarea dupa ochi, fara nici un reper (uneori mai foloseau mostrarul Pantone pentru culori uniforme dar culorile fotografiilor le reglau dupa cum credeau ca este mai bine, chiar daca unele tipografii detineau si densitometru). Faptul ca nici nu stiau ce inseamna ColorManagement..e alta problema.

Daca cineva care lucreaza in tipografie offset citeste aceste randuri..recomand cateva lucruri. Sunt modalitati foarte simple pentru corectia culorii. Prima varianta este mai scumpa..undeva pe la 700-1000 RON.. a doua varianta  la max 500 RON nu vorbesc de zeci de mii pentru achizitionarea de echipamente de calibrare automata.

1. Calibrarea (profilarea) unei imprimante laser de buna calitate din firma pentru a putea tipari proof-ul de culoare (care este aratat si clientului). Astfel puteti corecta culorile tiparite offset comparand cu printul de "proof".
Am recomandat laser deoarece pot fi tiparite cam aceleasi tipuri de hartii ca pe tipografie, hartii care nu pot fi tiparite intotdeauna pe inkjet.

In acelasi timp se calibreaza monitorul si se configureaza corect aplicatiile din care se tipareste pe imprimanta laser.

Pentru a analiza printurile, la pupitrul tipografului trebuie utilizate neoane tip 950 care emit lumina in tot spectrul luminos si au culoarea optima.

2. Folosirea unui monitor de buna calitate LCD (si calibrarea acestuia) linga pupitrul tipografului ( nu trebuie plasat in lumina puternica) impreuna cu realizarea setarilor corecte in aplicatiile in care se vizualizeaza documentele. Astfel tipograful poate compara culorile tiparite cu cele de pe ecran.

De asemenea trebuie utilizate neoane tip 950 la pupitrul tipografului pentru a analiza corect culorile tiparite.

Impreuna cu acestea se folosesc in continuare mostrarele Pantone.

Observatii: aceste modalitati de calibrare se pot folosi numai pentru sisteme offset cu 4 grupuri (CMYK) unde se poate analiza direct printul final si se pot regla culorile (presiunile de pe cilindri) in timp real.

Un comentariu: