sâmbătă, 18 septembrie 2010

Rendering Intent: Relative Colorimetric vs Perceptual

In toate tutorialele recomand folosirea modului Relative Colorimetric pentru conversia si randarea culorilor (RGB in CMYK..etc). In anumite situatii se recomanda folosirea modului Perceptual pentru conversia culorilor:

Care este diferenta dintre cele doua moduri?
La conversia dintr-un spatiu mai mare A (ex. AdobeRGB) intr-un spatiu mai mic B (ex. ISO Fogra27 CMYK), culorile din imaginea originala trebuie incadrate in spatiul B. Modul cum se face acest lucru este determinat de modul de randare ales.
-Relative colorimetric: culorile care sunt comune spatiului A si B vor ramane aceleasi (valorile Lab); culorile aflate in afara spatiului B (out of gamut) vor fi incadrate in limitele spatiului B
-Perceptual: toate culorile din spatiul A vor fi incadrate in spatiul B pastrand o "relatie de proportionalitate" intre valorile lor.

Avantaje si dezavantaje:
Avantajul modului Relative Colorimetric este pastrarea corecta a culorilor comune spatiilor A si B dar dezavantajul este ca vor aparea erori la "zonele Out of Gamut" in special la fotografii (analizati zonele de gri din imaginea de mai sus). Erorile vor aparea si in zonele cu degradeuri, de aceea se recomanda sa testati ambele moduri de conversie in cazul fotografiilor (este foarte important sa utilizati un monitor calibrat hardware).

Black Point Compensation este o optiune folosita in Adobe Photoshop (nu este prezenta in CorelDRAW) care corecteaza erorile din zonele de gri. Se recomanda sa folositi intotdeauna aceasta optiune impreuna cu modul Relative Colorimetric.

Modul Perceptual este recomandat pentru conversia fotografiilor, pentru pastrarea gradatiilor uniforme. Spre deosebire de modul Relative Colorimetric, nu se pierd informatii de culoare. Culorile sunt redistribuite din spatiul A in B.

Un comentariu:

  1. mersi mult pentru articol si in general pentru blog. m-ai salvat de la cheltuirea banilor castigati la pariuri sportive online. o compania imi promisese instructiunile contra la 300 de verzisori.

    RăspundețiȘtergere