joi, 13 ianuarie 2011

Tips & Tricks Imprimante de mari dimensiuni - Reglarea capetelor de imprimare

Articol adresat utilizatorilor de imprimante inkjet de mari dimensiuni cu solvent/ecosolvent.

1. Voltajul capetelor de imprimare:
Voltajul capetelor de printare ar trebui setat sub voltajul maxim recomandat de producator (pentru fiecare cap de printare in parte - offset negativ, in functie de tipul de cerneala folosit. Cititi instructiunile din manualul de instalare):

-se seteaza voltajul nativ (specific fiecarui cap de printare) in driverul de print
-se aduc capetele de printare la intervalul de temperatura optima (peste 23 grade celsius)
-se realizeaza testul de capete
-se micsoreaza voltajul (prin modificarea ofsetului) pana la limita in care testul de capete isi pastreaza claritatea.

Observatii:
-daca nu stiti sa modificati voltajele capetelor de imprimare, NU faceti teste! Apelati la firmele specializate. Fiecare cap de imprimare are un alt voltaj, fiecare driver functioneaza altfel!
-in mod normal la capetele de pe culorile inchise (negru, albastru) nu se scade atat de mult voltajul ca la celelalte culori.
-daca anumite capete nu tiparesc corect (testul de capete nu este clar) nici la voltajul standard, este posibil ca cerneala sa se fi deteriorat in timp (pauze prelungite, nerespectarea perioadelor de mentenanta).  In acest caz se incearca curatarea cu solvent (purjare cu solvent) a capetelor. Daca nu functioneaza, se executa operatiunea de curatare cu solvent a intregului traseu de cerneala.

2. Presiunea cernelii in capetele de imprimare:
De cele mai multe ori aceasta este principala problema din cauza careia se infunda capetele. La imprimantele cu solvent se regleaza inaltimea rezervoarelor intermediare de cerneala, astfel:

-daca la purjare, cerneala curge mult dupa ce a fost oprita pompa de aer, iar la printare se infunda o zona mai mare din cap de prima oara, se recomanda sa se coboare rezervoarele intermediare.
-daca se infunda capetele regulat, cand creste suprafata dintr-o culoare printata, iar zona duzelor infundate se mareste treptat, se recomanda sa se ridice rezervoarele intermediare.


Observatii: dupa ce modificati inaltimea rezervoarelor intermediare (cu printerul inchis) culisati manual suportul capetelor de printare si verificati daca exista suficient spatiu fata de carcasa imprimantei. De asemenea, verificati daca se activeaza corect contactele de limita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu