sâmbătă, 10 februarie 2018

Cele 10 recomandari pentru imprimantele de mari dimensiuni

1. Lasati-le sa se incalzeasca inainte de a printa (pastrati temperatura corecta a mediului)
    Imprimantele "occidentale" au sisteme de incalzire a capetelor, abia dupa incalzire se va printa jobul dorit.
Celelalte (made in China) nu au..de accea inainte de a printa trebuie sa va asigurati ca temperatura capetelor a ajuns la peste 20 grade. (trebuie sa ridicati temperatura mediului la peste 20 grade -atentie pe timp de iarna). De asemenea, anumite tipuri de capete au tendinta sa se infunde daca temperatura mediului depaseste 28-30grade.
    Daca nu respectati aceste indicatii..veti reduce semnificativ durata de viata a capetelor.

2. Nu printati la viteza liniara maxima.
    Nu este indicat sa se printeze la viteza liniara maxima a capetelor. De multe ori viteza maxima specificata in aplicatia de printare este mai mare decat viteza liniara din specificatiile capetelor. Prin aceasta metoda sigur veti reduce durata de viata a capetelor la jumatate. Este indicat sa se foloseasca o viteza de aprox 75% din viteza liniara maxima specificata de producator.

3. Folositi purjarea periodica (Flash Jetting) din meniul imprimantei (softului de imprimare). Daca anumite capete nu vor fi folosite in timpul printarii, este posibil ca cerneala sa se usuce. Este indicat sa se foloseasca aceasta optiune in combinatie cu optiunea "ColorBar".

4. Utilizati tipul corect de cerneala pentru capetele dumneavoastra.
    Daca folositi cerneala mult mai ieftina care este recomandata pentru capete cu dimensiunea picaturii mai mare riscati sa infundati duzele capetelor ducand astfel la distrugerea lor.
    De asemenea verificati termenul de valabilitate al cernelii.

5. Utilizati profile de culoare corecte.
    Folosind profile de culoare corecte (profile ICC, sau cel putin linearizare si limite corecte) reduceti cantitatea de cerneala aruncata pe suport, inclusiv uzura capetelor chiar cu pana la 50% si nu veti mai avea probleme cu autocolantul care se inmoaie excesiv dupa printare. In plus este imposibil sa tipariti toate culorile corect daca nu faceti profile de culoare.

6. Atentie la distanta dintre capete si material.
   La imprimantele de mari dimensiuni aveti foarte mare grija sa verificati distanta dintre cap si material mai ales cand tipariti pe materiale flexibile (frontlit, block-out..etc) acestea se pot ondula si pot atinge suprafata capetelor.
   Clemele care fixeaza marginea materialului se monteaza asfel incat materialul sa aiba 3-4mm sa se deplaseze in stanga sau dreapta fara sa atinga sistemul de prindere al clemei.
   Nu  utilizati in nici un caz materiale taiate cu flexul..care au bavuri pe laterale.

7. Faceti un test de capete cel putin la 2-3 zile.
    Astfel va veti asigura ca se printeaza corect. Daca un cap este lasat cu duze infundate mai mult de 2-3 zile se va curata mult mai greu..sau niciodata..Daca vedeti duze infundate, incercati curatarea din meniul imprimantei...purjarea cu cerneala si apoi purjarea cu solvent. Daca nici una din aceste solutii nu este de folos incercati cat mai repede sa curatati capul cu ultrasunete la o firma autorizata. (Ca masura de precautie, incercati aceasta solutie numai daca aveti posibilitatea sa achizitionati un cap nou in cazul in care acesta se defecteaza)
   Ca masura de precautie este indicat sa introduceti solvent in capete (numai pentru imprimantele dotate cu traseu de solvent) in fiecare week-end.

8. Perioada de repaus
    Este obligatoriu ca imprimantele de tip Roland, Mimaki, Mutoh..etc care au sistem de curatare automata, sa nu fie scoase din priza sau inchise de la "master switch", deoarece acestea isi curata capetele periodic (chiar daca sunt inchise) pentru a preveni uscarea cernelii.
    Pentru celelalte imprimante se recomanda sa se deschida o data la 3 zile..si sa se faca o curatare standard a capetelor. Daca se doreste sa stea in repaus mai multe de o saptamana sa se introduca solvent in capete, iar la 2 saptamani sa se deschida si sa se purjeze mai multa cerneala, pentru a nu se usca pe traseul de alimentare. Daca imprimanta va sta mai mult de o luna in repaus trebuie introdus solvent pe tot traseul cernelii.

9. Protejati imprimanta de reteaua de curent.
    Este indicat sa utilizati o priza cu impamantare si un UPS cu protectie la supratensiune (pentru alimentarea imprimantei, a PC-ului imprimantei) si protectie a cablului de retea. In cazul in care imprimanta are un singur cablu de alimentare (si pentru heatere si pentru electronica) este cam imposibil sa o puneti pe bateria UPS-ului, in schimb o veti alimenta de la priza "Surge Only" a UPS-ului.

10. Pastrati un mediu curat.
    Folositi site la ferestre pentru a preveni patrunderea pufului si prafului, folositi o pardoseala cu suprafata lucioasa (rezistenta la solvent) care se poate curata usor.
   Schimbati cerneala solvent cu ecosolvent si protejati viata angajatilor! (exista cerneala ecosolvent pentru fiecare tip de imprimanta si costa cu numai 5-7 euro mai mult pe litru)
   Aerisiti pe cat posibil spatiul de lucru, fie natural, fie folosind sisteme de evacuare sau filtrare a aerului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu