sâmbătă, 10 februarie 2018

Încălzire cu aer condiționat

Știați că aerul condiționat poate fi utilizat cu succes pentru încălzirea casei în timpul sezonului rece?


Tehnologia Inverter care se afla astăzi în orice aparat de aer condiționat permite o eficiență energetică pentru producerea căldurii de peste 3-4 ori mai mare față de caloriferele sau centralele electrice și la costuri similare comparativ cu o centrală pe gaz.


Aerul condiționat are ca inimă o pompă de căldura care funcționează pe principiul unui frigider astfel ca folosește curentul electric pentru a muta căldura existentă în aerul exterior în casă. Aerul condiționat nu produce căldură din curent electric asa cum funcționează un calorifer electric sau o centrala electrica.


Aceasta tehnologie sa găsește în pompa de căldura aer-aer (denumită generic Aer Condiționat), centrala cu pompă de căldura aer-apă (care extrage căldura din aer și încălzește apa utilizată în calorifere si ACM) și centrala cu pompă apă-apă care extrage căldura din sol. Avantajul acestor pompe de căldură este că pot inversa traseul pe timpul verii astfel pot extrage căldura din casă și o pot ceda în exterior, răcind locuința.


Chiar dacă aveți deja un sistem de încălzire, utilizând Aerul Condiționat veți avea costuri mult mai mici pentru încălzire față de centrala electrică sau încălzirea electrică în pardoseală (de 2-3ori) și va fi mai confortabil față de încălzirea pe lemne.


1. Daca ai incalzire centrala gaz si AC inverter vei iesi cel mai ieftin daca folosesti gaz iarna si AC  toamna/primavara peste 7 grade.

2. Daca nu esti racordat la gaze si te costa mai mult de 2-3000 euro racordarea este mai ieftin sa te incalzesti cu AC pe 20 ani (aici nu stim cum vor evolua preturile gaz vs electricitate pentru un calcul mai exact, in schimb este mai confortabil -vei avea temperatura uniforma in toata casa- sa te incalzesti cu calorifere in fiecare camera, incalzire in pardoseala etc.). Daca in zona aveti gaze si sunt probleme cu alimentarea electrica (intreruperi dese de lunga durata) e mai bine sa utilizati centrala pe gaz cu sistem back-up UPS.

3. Daca nu ai gaze deloc e mai ieftin sa te incalzesti cu AC. Mai ales ca nu dai 3-5 mii euro de-o data sa schimbi centrala. (Pompele de caldura aer-apa/ apa-apa isi vor amortiza investitia in 15-30ani fata de AC si 5-10 ani fata de incalzirea cu centrala electrica, in schimb ai un confort mai ridicat cu incalzire in pardoseala, calorifere in fiecare camera)

4. AC optimizat pe incalzire este mai economic si mai confortabil decat incalzirea pe lemne/peleti. (daca cumparati lemnele, si nu aveti surse proprii). Daca sunt probleme cu alimentarea electrica (intreruperi dese de lunga durata) e mai bine sa utilizati centrala pe lemne cu sistem back-up UPS.

O unitate de 12000BTU(functionare pana la -15 grade) produce 1,7- 2,5KW caldura la -15 grade si max 3,5-4,5 Kw la +7 grade
O unitate de 12000BTU optimizata pe incalzire  (pana la -25 grade temp exterioara) produce 2-2,5Kw caldura la -20 grade si 3,5 -4,5 Kw la +7 grade.


Unitati recomandate (2018):
1. Varianta ieftina: C&H Arctic CH-S12FTXLA-NG (R32) aprox 1800Lei
2. Varianta Lux: Daikin FTXM35M aprox 3900Lei 
3. Varianta temperaturi extreme Gree U Crown GWH12UB-K3DNA4F aprox 3800Lei

-->-->
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CEz171to5biSYnIpRDNgBqGScT00CMRR8MHC2WOaKFg/edit?usp=sharing


Cititi documentul complet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu