sâmbătă, 10 februarie 2018

Incălzirea casei în secolul 21


Ce este casa pasivă?

O casă pasivă utilizează sisteme cat mai simple (pasive) pentru asigura necesarul termic de confort.

1. Izolația termica tine căldura in interiorul casei.
2. Păstrarea temperaturii interioare de confort se face prin căldura produsa de activitățile casnice și cu ajutorul soarelui prin ferestre. Exista o sursa minimala de căldura pentru cazuri excepționale cand avem zile fara soare si ger.
3.Singurul element tehnologic specific este sistemul de ventilație cu recuperare de căldura care asigura aerul curat în casa cu pierderi minime de energie.Izolația termica este principalul sistem care definește o casa pasiva. Izolația termica se calculează astfel încât, în funcție de zona climatica, necesarul termic trebuie sa fie sub 15 KWh/mp pe an. O casa construita conform normativului romanesc are un necesar termic de 100 KWh/mp pe an, iar majoritatea caselor construite abia se apropie de acest standard.

Tipic la o casa pasiva se utilizează o rezistenta termica de minim 6,5 (m2K/W) -in functie de zona climatica- pentru întreaga anvelopanta continua a casei (minim 25cm izolație la pereți BCA, cărămida eficienta, minim 30cm izolație la tavan, minim 20cm izolație sub placa pe sol) și o rezistenta termica a suprafețelor vitrate de minim 1,25 (m2K/W) -ferestre tripan.

Mare atentie la izolatia acoperisului: cele mai mari pierderi de energie sunt datorite schimburilor de aer prin asteriala. Trebuie sa aveti grija sa lipiti/sigilati marginile foliilor de condens si vapori nu doar sa puneti folia si atat. Toate gaurile trebuie etansate.

Păstrarea temperaturii interioare se face fără a investi mii/zeci de mii de euro în sisteme de încălzire radianta în pardoseala/pereți cu pompe de căldura, foraje etc. Pentru o casa pasiva de 100mp este destul un aer condiționat de 12000BTU (pentru temperaturi scăzute) pentru a păstra temperatura de confort în nopțile cu ger. In funcție de preferințe se poate utiliza o mica soba pe lemne/ peleti (4-6Kw)

Sistemele suplimentare sunt folosite, în funcție de dorințele/ bugetul beneficiarului, pentru producerea apei calde menajere. Aici sunt utilizate în special panouri solare și sisteme electrice boiler cu pompă de căldură.
Ideea principala este de a folosi banii utilizați pentru sistemul de încălzire la izolația termica. Astfel investiția inițială va fi apropiata de a unei case tipice. Mai întâi faceți un calcul de amortizare pe durata de viata a clădirii și apoi decideți.

Exista variații de la casa pasiva, un exemplu este casa pasiva net-zero care produce întreaga energie utilizata în casa cu ajutorul panourilor solare (apă caldă+ fotovoltaice); în funcție de situație va recomand sa faceți mai întâi un calcul de amortizare a investiției

O alta varianta cu un cost de proiectare/ construcție mai scăzut este casa eficientă energetic care este mai puțin restrictiva cu punțile termice (costuri mai scăzute la izolația fundației) iar pereții pot avea numai 15-20cm izolație termica peste BCA, cărămida eficienta (în funcție de zona climatica). La acest sistem veți avea costuri minime de încălzire utilizând orice varianta disponibila. Condiția este sa aveți costuri de investiție cat mai mici în sistemul de încălzire. Necesarul termic este 20-50 KWh/mp pe an.

La o casa pasiva principalul aport de căldura este de la soare. Daca nu sunt proiectate ferestrele corect nu veti avea o casa pasiva, ci doar o casa eficienta energetic! Orientarea ferestrelor pentru aport solar se face către sudul geografic, cu un paravan de umbrire astfel încât razele soarelui sa nu intre vara direct în casa. In zonele de munte se pot utiliza obloane izolate care se închid pe timpul nopții. Celelalte ferestre se fac cat mai mici pentru a nu pierde căldura iarna si pentru a nu supraincalzi casa vara. Atenție! ferestrele spre sud la o casa pasiva solara nu restricționează pătrunderea soarelui: nu se utilizează sticla 4 season (4 sun) care respinge din razele soarelui. Se recomanda pachet de sticla Low-e+Float+Low-e sau Float+Float+Low-e minim 44mm cu gaz Argon sau Kripton. Un profil cu raport bun izolatie/cost: Salamander bluEvolution.

Iarna soarele va "patrunde" pe fereastra, va incalzi podeaua din beton (care este izolata de sol cu aprox 20cm izolatie). Podeaua se comporta ca o "masa termica" care va retine ziua caldura si o va reda spatiului pe timp de noapte.

Ventilația centralizata cu recuperare de căldura este singurul sistem obligatoriu la o casa pasiva sau la orice casa izolata. Daca nu se mai fac schimburi de aer cu exteriorul, aerul interior se va încarcă cu umiditate și poluanți din activitățile casnice, materiale, etc. Pentru a asigura un aer curat fără a pierde din căldură ventilația extrage aerul viciat din baie/ bucătărie care va ceda căldura, în schimbătorul de căldura, aerului proaspăt adus din exterior. Aerul proaspăt încălzit este introdus în camerele de locuit (dormitoare, living). Acest sistem va recupera aprox 85% din căldura aerului evacuat.
Pentru a optimiza confortul, o casa pasiva se configurează cu camere “open space” care permit circulația aerului în toată locuința. Se evita holurile/ compartimentările exagerate. Sistemul pasiv este recomandat pentru casele compacte, familiale care sunt locuite permanent. Gândiți spatii multifuncționale, astfel încât sa nu aveți dormitoare utilizate numai pentru oaspeți o data la câteva luni. Dacă doriți un “palat” cu 5-10 camere care nu sunt utilizate se schimba puțin lucrurile.


Din păcate, în România casa pasiva este văzuta ca un lux. Dacă mergeți la un constructor și veți spune ca doriți o casa pasivă va umfla costurile de proiectare (aprox. 30e/mp fata de 10e/mp cat este la o casa normala) și va pune la calcul cele mai eficiente dar si scumpe tipuri de izolații și sisteme de încălzire. Lucrurile nu trebuie sa fie asa. Documentați-va foarte bine, mergeți cu temele făcute și obțineți ce doriți. Căutați pe youtube prezentări ale caselor pasive/eficiente apoi salvați schițe/detalii ale izolației. Este foarte ușor sa adaptați un proiect de casa tipica într-o casa eficienta energetic doar suplimentând grosimea izolației, eliminand pe cat posibil puntile termice și ținând cont de poziționarea/specificațiile ferestrelor.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu