sâmbătă, 10 februarie 2018

DIY Mobila pentru dormitor - Dulapul(Partea a 2-a) Constructia dulapului

Orice proiect se incepe cu... proiectarea. Daca aveti acces la un computer instalati o aplicatie cu care puteti desena vectorial (recomandat CorelDRAW pe care il puteti instala gratuit si utiliza 30 zile). Utilizand functia simpla de desenat dreptunghiuri la dimensiune reala puteti realiza planurile pentru orice mobilier.Dupa ce ati desenat obiectul vazut din toate directiile, separati fiecare tip de element PAL, lemn, PFL pentru a calcula necesarul de material. Adaugati apoi toate accesoriile necesare care reprezinta o parte destul de mare din costurile totale.Resturile din placile de PAL, PFL au fost folosite pentru constructia patului, dar puteti sa achizitionati si sa taiati numai jumatate de placa. Am apelat la o firma care vinde, taie si cantuieste PAL-ul.

Foarte important este sistemul ce culisare care poate ajunge sa coste destul de mult. Intr-un supermarket de bricolaj, un sistem de culisare costa peste 120Lei (cele mai scumpe sunt sinele). Incercati sa cautati tot la magazinele/depozitele cu accesorii pentru mobilier. In cazul de fata, am gasit la un magazin de produse confiscate sina inferioara cu 3,5 Lei, setul de role cu 8 Lei, iar la partea superioara am folosit o sina din PVC pentru corniza.
Aveti grija sa modificati proiectul in functie de modelul de sina utilizat.

Materiale necesare:
Cherestea (2000x42x18mm)-27buc (Dedeman) 130 Lei
PFL (2440x1220x3mm)-1buc (Dedeman) 25 Lei
PAL melaminat alb (2800x2070x18mm)-2buc (Regency) 284 Lei
Manopera debitare PAL - 2buc (Regency) 30 Lei
Banda ABS cant+ montaj~ 19ml (Regency) 20 Lei 
Sina culisare aluminiu (3m) (Confiscate) 3,5 Lei
Set culisare (role+ghidaje)-2 buc (Confiscate) 16 Lei 
Sina PVC corniza (2m) (Confiscate) 10 Lei
Picioare reglabile mobilier 80mm - 6buc (Regency) 24 Lei 
Picior reglabil mobilier 10mm 5 Lei
glisiere sertar 400mm -4 seturi (Brick) 24 Lei 
Bara rotunda umerase 3m (Brick) 15 Lei
suporti bara umerase - 2 seturi (Brick) 3,5 Lei 
Panza draperie 2,8x2,5ml (Confiscate) 50 Lei
cepuri din lemn 8mm - 150buc (Brick) 13 Lei 
Lac transparent pentru lemn (Kober, pe baza de apa) (Dedeman) 24Lei
Pensula 2,5 Lei 
Set demontabil cama excentrica-20 buc (Regency) 9 Lei
hartie abraziva (granulatie 60, 100, 150) (Brick) 14 Lei 
Coltar montaj (Brick) -2 buc 3,7Lei
Adeziv lemn Moment (Dedeman) 10 Lei 
Capse (pentru capsator tapiterie) - 2000 buc 20 Lei
Holtsuruburi (15,30, 60 mm) 15 Lei 
 Profil patrat aluminiu (2000x15x15mm) pentru maner usi (Praktiker) 22 Lei
Manere sertare 4buc 14 Lei

Am utilizat sipcile de 42x18mm pentru toate partie din lemn. Pentru zonele late (bordurile de sus, jos, si suportul din stanga pentru rafturi) am lipit cate doua sipci una de cealalta. Pentru zonele curbe am folosit doua metode de imbinare:


Incepeti sa construiti fiecare element in parte. Pentru a conecta elementele intre ele se utilizeaza adeziv si dibluri din lemn in zone unde nu doriti sa se vada suruburi, in rest adeziv si holzsuruburi. Pentru componentele demontabile se utilizeaza demontabilul cu cama exentrica in zone unde nu aveti altfel acces (ex. pentru a conecta placile verticale cu baza) sau in zone unde nu doriti sa se vada holtzsuruburile (unde se fixeaza rafturile de structura din lemn din partea stanga) impreuna cu dibluri de lemn pentru rigidizare. In rest holtzsuruburile sunt mai usor de uilizat.

Cel mai mare ajutor il va oferi sablonul de gaurire. Se utilizeaza pentru imbinarea corecta a doua placi in cant, pe colt sau perpendiculare una pe cealalta. Pentru utilizare se urmeaza cativa pasi:

1. Pe o parte a suportului se afla doua picioruse de plastic care ajuta la fixarea suportului in 3 pozitii, centrand astfel gaurile (de 6,8, 10mm) pe cantul placilor. Astfel cand dati gaura cu burghiul va ajuta sa dati gaura exact pe centrul cantului dar si perfect perpendicular pe cant.
2. Culisati reperul albastru spre maner si introduceti un diblu in gaura.
3. Fixati suportul pe diblu ca in pozitia de mai jos (foto 3) si culisati reperul albastru.
4. Asigurati-va ca reperul sta fixat corect pe marginea placii apoi strangeti surubul.
5. Prindeti ambele placi cu menghine, scoateti sablonul si fixati-l pe cantul care trebuie gaurit utilizand ca reper diblul care trebuie sa intre in decupatura din linie cu canalul de gaurire.
6. Impingeti sablonul pana se opreste in reperul albastru de plastic. Astfel aveti aceeasi distanta de la fata placii pana la dibluri (atunci cand uniti placile cu diblu, acestea se vor potrivi la fata).
un tutorial complet cu instructiuni de utilizare: http://youtu.be/mkScV-iRmC4Dupa ce terminati de construit fiecare element, lacuiti toate componentele din lemn. Astfel va asigurati ca nu se va deforma, crapa sau ingalbeni in timp. Am ales sa folosesc un lac pe baza de apa deoarece nu miroase, nu este nevoie de diluant, se ususca foarte repede iar pensula se poate spala si reutiliza. Ca fapt divers, puteti cumpara si vopsea pentru metal/lemn pe baza de apa (fara miros) alba sau colorata.

La montaj placa de baza si placile laterale se pun la cumpana. Deoarece dulapul nu are placa pentru spate (economie de spatiu si bani) trebuie fixat in perete pentru stabilitate (atentie, daca nu aveti var lavabil pe perete e recomandat sa puneti si spate pentru a nu murdari hainele)

Puteti realiza varianta fara rafturile (sertarele) din dreapta cu aprox 500 Lei sau o varianta si mai simpla daca utilizati pentru un lateral vertical structura din lemn cu panza (cum sunt facute usile) care ajunge la 400Lei.

Montajul:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu