miercuri, 28 februarie 2018

Sistem combinat de climatizare a casei

Din punctul meu de vedere pentru o perioada de 5-10 ani incalzirea cu gaz inca va fi cea mai rentabila. Daca nu aveti acces la gaz sau racordarea este mai scumpa de cateva mii de euro propun un sistem alternativ:
aer conditionat+ convectoare electrice+ ventilatie cu recuperare de caldura+ optional soba lemne/peleti.

Sistemul functioneaza astfel:

1. Ca sursa principala de caldura avem unitatile de aer conditionat split specializate pe incalzire (-25/-30 grade temperatura minima de functionare) sau unitati AC cu functionare pana la -15 grade + supliment (convector electric, soba) in caz de temperaturi mai scazute

Unitatea de aer conditionat (pompa de caldura aer-aer) extrage caldura din aerul exterior si o introduce la interior utilizand de 2-5 ori mai putin curent electric fata de un convector electric/ centrala electrica pentru a produce aceeasi energie termica. Astfel in 1-2 ani se va recupera costul de investitie (comparand cu incalzirea electrica rezistiva). Costurile de utilizare pe tot sezonul de incalzire sunt apropiate de incalzirea cu centrala gaz. Costurile depind de eficienta energetica a aparatului - valoarea SCOP declarata de producator.

Este foarte important sa se calculeze corect puterea aparatelor in functie de necesarul termic al locuintei, deoarece puterea de incalzire scade o data cu temperatura de la exterior. 
Exemplu:
-un aparat de conditionat ieftin, inverter de 12000BTU -1500lei+montaj cu functionare pana la -15 grade are puterea maxima de incalzire de:
3,5-4 Kw la +7 grade COP 3-4
2-2,5 Kw la -7 grade COP 2-3
1,7-2 Kw la -15 grade COP 1,5-2

-un aparat Gree U-crown de 12000BTU - 3500Lei+montaj, specializat pe incalzire, are puterea maxima de incalzire de: 
3,6 KW la +7 grade C cu COP = 5 (cu 1 KWh de energie electrica introduce in casa 5 KWh de energie termica)
3,6 KW  la -7 grade C cu COP = 3,25
3 KW  la -15 grade C cu COP = 2,29
2,7 KW la -22 grade C cu COP = 2,05
2,1 KW la -30 grade C cu COP = 1,5


Exemplu: pentru zona climatica II - Bucuresti sistemele de incalzire se dimensioneaza pentru necesarul termic al casei la -15 grade C. Astfel ca sa puteti incalzi casa cu AC puterea aparatelor la -15 grade trebuie sa fie mai mare decat necesarul termic al casei la -15 grade. Daca nu se indeplineste aceasta formula suplimentul de caldura se face cu ajutorul convectoarelor electrice/ sobei. De asemenea daca aveti aparate AC cu temperatura minima de functionare -15 grade si la exterior aveti sub aceasta temperatura ar trebui utilizata numai incalzirea suplimentara (de asemenea sistemul de incalzire suplimentar trebuie sa faca fata la necesarul termic la temperaturi minime record)

Pentru a reduce investitia in aparate, costurile lunare si pentru un confort sporit (fara zgomot in dormitoare si fara curenti reci de aer) recomand ca in primul rand sa se asigure o izolatie cat mai buna a locuintei. Pentru locuintele existente este cel mai ieftin si simplu sa se suplimenteze izolatia in pod cu vata de sticla pana la 25-30cm izolatie. Pentru locuintele noi se calculeaza izolatia +ferestre tripan astfel incat sa aveti necesar termic pe etaj sub 2 KWh (la temperatura de calcul in functie de zona climatica) si puteti utiliza o singura unitate de maxim 12000 BTU pe etaj+ convectoare in dormitoare.

Vara, unitatile AC vor fi utilizate pentru racire. Este posibil sa fie nevoie numai de cea de la etaj. Toamna si primavara, pe timpul zilei, se poate utiliza pentru incalzire numai unitatea de la parter, iar noaptea doar cea de la etaj. In cazul mansardelor izolate corect necesarul termic este mai mic decat al etajului si se poate utiliza o unitate AC de 9000BTU.

2. Deoarece recomand o singura unitate AC pe etaj, ca sursa suplimentara de caldura se utilizeaza convectoarele electrice cu termostat. Chiar daca puterea unitatii AC este calculata corect, pe timp de ger este posibil sa fie diferente mari de temperatura (mai mari de 2-3 grade) intre camere (in functie de izolatie, orientare si marimea ferestrelor). Recomand utilizarea unui convector cu termostat electronic de maxim 1000W in fiecare dormitor. Acesta va asigura temperatura constanta in orice situatie atipica (nopti cu temperaturi foarte scazute si viscol, usile stau inchise, temperaturi foarte scazute la care unitatea AC nu mai functioneaza etc.). Pentru camerele mici (baie ,bucataire) este destul un convector de 500W. Pentru back-up living un convector de 2000W.

Puterea totala a convectoarelor se calculeaza pentru neceasarul termic al locuintei la temperaturi minime record din acea zona. Trebuie sa va sigurati ca instalatia electrica suporta consumul instant.


Orasul
Zona
climatică
Temp.
de calcul
necesar
termic
Temp. medie
in sezonul
de incalzire
Temp. minima inregistrata perioada 2005-2018
N
(grade-
zile)
Durata
perioadei de
incalzire (zile)
Constanta
I
-12
4,7
-17,6
2840
185
Bucuresti
II
-15
3,4
-18,6
3170
190
Iasi
III
-18
2,9
-26,6
3510
205
Brasov
IV
-21
2,4
-33,1
4030
228
Miercurea Ciuc
V
-24

-32,2Pentru cei cu centrale electrice: exemplu- daca in mod normal setati temperatura in casa la 23 grade, setati unitatile AC la 25-26 grade iar termostatul la centrala electrica la 22 grade. In camerele cu AC dati la minim robinetii cu termostat de la calorifere. Astfel centrala va functiona foarte putin numai sa suplimenteze caldura in camerele mici. Pe sezonul de incalzire puteti reduce costurile chiar si mai mult de jumatate.


Un model de convector pe care il recomand este Atlantic F117 - 320 Lei (1000W) cu termostat electronic, element de incalzire izolat (poate fi utilizat in baie, nu exista pericol de electrocutare cand copii introduc obiecte in el) nu face nici un zgomot si mentine corect temperatura setata in camera (convectoarele cu termostat mecanic produc un tacanit cand comuta). Iarna, in functie de izolatia casei/ conditii de ger, convectoarele se seteaza la temperatura minima de confort iar aerul conditionat se seteaza la o temperatura cu aprox. 3 grade mai mare. Astfel convectoarele se vor activa doar in anumite situatii și vor consuma foarte putina energie electrica pe luna.

Pentru baie puteti utiliza convectoare tip "portprosop" cu termostat electronic. Toamna, primavara, aerul conditionat va putea asigura o temperatura uniforma pe tot etajul fără a utiliza convectoarele.
Sunt persoane care pot dormi cu aerul conditionat pornit in dormitoare astfel nu mai aveti nevoie de convectoare, depinde de preferinte...

3. Ventilatia centralizata cu recuperare de caldura nu aduce aport de caldura, dar asigura aerul curat in locuinta si regleaza umiditatea cu pierderi de energie minime. Unitatea de ventilatie elimina aerul viciat din bai, bucatarie, recupereaza caldura si o cedeaza aerului proaspat adus din exterior si introdus in camerele de locuit. Nu veti mai avea mucegai in baie, nu se va mai face condens pe geamuri. Recomand instalarea acestui sistem pentru orice tip de incalzire. Costul cu accesorii incepe de la 4000 Lei si poate ajunge si la 5000 euro in functie de capacitate, automatizari, eficienta, brand..etc.

4. Daca va permite spatiul si bugetul puteti instala o soba/semineu pe lemne pentru a asigura suplimentarea de caldura in living/parter sau  toata casa daca se intrerupe furnizarea energiei electrice. Recomand o soba metalica tip semineu de 6-9KW cu racord de admisie a aerului din exterior. Costul incepe de la 1000euro (cos de fum+soba+accesorii)


Pentru o casa cu 3 dormitoare, P+M aprox 120mp cu un necesar termic de 4-5Kw. Echipamentele vor costa maxim 3000 euro (2 unitati AC 12000 BTU +4 convectoare+Instalatie ventilatie recuperare de caldura). Aveti costuri mici pentru incalzire (aprox 400 Lei/luna de iarna,  aprox 2000 Lei pe tot sezonul de incalzire; aceasta suma depinde de izolatia casei, aportul solar pe ferestre) dar nu carati lemne si nu tremurati de frig daca nu faceti focul. Daca instalati o soba, aceasta va fi utilizata ocazional, iar o tona de lemne va ajunge 2-4 ani.


Obs. Pentru cei care au sobe pe lemne sau centrala electrica cu calorifere va sfatuiesc sa utilizati unitatile de aer conditionat inverter pe perioada toamna-primavara (peste 7 grade afara) și va fi mult mai confortabil comparand cu lemne/ veti avea costuri mult mai mici la incalzire comparand cu centrala electrica (de 3 ori mai mici).Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu