duminică, 18 martie 2018

Casele ne îmbolnăvesc? Ventilația și sănătatea.

Pe vremea parintilor/ bunicilor noștri casele "respirau" prin crapaturile de la usi, ferestre, acoperis. Astfel pe timp de iarna se facea schimb de aer intre interior si exterior. Aerul care intra de la exterior are umiditate scazuta, este incalzit de sursa de caldura si pastreaza o umiditate scazuta in camere. Atunci casele erau mici si încălzirea ieftină.

Acum avem probleme cu umiditatea ridicata și cu aerul viciat care duc la apariția mucegaiului și a problemelor respiratorii. Dacă copilul dumneavoastră răcește des verificați calitatea aerului!Pentru ca energia utilizata pentru încălzire este din ce in ce mai scumpa, suntem obligați sa izolam locuințele. Principala problema este utilizarea ferestrelor/ ușilor termopan care reduc foarte mult schimbul de aer cu exteriorul, astfel, din cauza activităților casnice (gătit, spălat) sau a respirației umiditatea în camere crește peste limita recomandata (60%). Umiditatea în exces se condensează pe suprafețele reci astfel apare mucegaiul. In același timp aerul este poluat cu diverse substanțe nocive: monoxid de carbon, formaldehida si alți compuși organici volatili, radon, alergeni, praf, polen, fum de țigară etc. Acestea duc la boli ale sistemului respirator: astm, alergii, viroze respiratorii, imunitate scăzuta, inflamații etc. 

Izolând pereții la exterior creste temperatura interioara a peretelui și se reduce riscul de condens, dar mai rămân punțile termice (în jurul ferestrelor, colțurile camerei, etc). Pereții se pot izola termic suplimentar și la interior dacă se asigura o membrana anti vapori astfel încât umiditatea din aer sa nu ajungă în spatele izolației. De asemenea riscul de condens-mucegai este crescut în camerele încălzite intermitent (încălzirea cu lemne). Când aerul se răcește nu mai retine umiditatea, se va face condens pe suprafețele reci.


Pentru a menține un mediu sănătos în casă trebuie asigurate 3 schimburi de aer/ zi iar umiditatea trebuie menținută între 40-60%. Puteți menține un mediu sănătos prin 3 metode.

1. Aerisiți cel putin o data pe zi (în special dormitoarele) deschizând 5-15 minute fereastra la maxim apoi o închideți (puteți face asta în jur de ora 13-14 când este cel mai cald in sezonul rece, nu neapărat dimineața. În anumite zone (subsoluri/ balcoane/bai) puteți utiliza un dezumidificator pentru a reduce umiditatea sub 60%

2. Instalați ventilatoare în bai/ bucătarii care evacuează aerul spre exterior. Dezavantajul este ca aerul eliminat de aceste ventilatoare trebuie înlocuit de un volum de aer venit din exterior care va fi rece, va creea un disconfort.

3. Instalați un sistem centralizat de ventilație cu recuperare de căldura. Acest sistem extrage aerul din bai/ bucătarii cu care încălzește aerul proaspăt introdus în spatiile de locuit (dormitoare, living). La o temperatura exterioara de 0 grade, aerul introdus va avea 16-20 grade (se recuperează 60-90% din căldura aerului evacuat).

Locuiesc de 3 ani într-o casă construită în 2007 cu parter și mansarda care nu a avut o sursa de caldura constanta.

-În prima iarna nu puteam încălzi uniform toată casa (foloseam soba metalica pe lemne + electric la mansarda, aer condiționat la parter pe timpul zilei) iarna temperatura fluctua in casă între 15-21 grade intr-o zi.
Câteva luni am avut scânduri/ cherestea cumpărate tăiate și depozitate în hol care au mucegăit în totalitate. La parter, sub parchetul melaminat este un strat de OSB subțire care a fost atacat de carii. care ieșeau primăvara la suprafața. Fostul proprietar nu a încălzit deloc parterul. Din cauza umezelii aveam toate aceste probleme.
In acea iarna am început sa izolez mansarda.

-In a doua iarnă era izolată mansarda dar încă erau fluctuații de temperatură. Făceam focul în soba când se făcea baie (astfel se reține umiditate mai mare în aer). Umiditatea ajungea la peste 80%! Aeriseam baia și dormitoarele dar se pare ca nu se rezolva mare lucru. Ferestrele erau pline de condens dimineața.

-Iarna aceasta am încălzit etajul constant zi/noapte la 21-23 grade cu un aer condiționat ieftin de 12000 BTU, parterul este încălzit cu o unitate de 18000 BTU la 22 grade doar pe timpul zilei. Seara la 22:00 este oprit, până dimineața se răcește la 18-20 grade în funcție de temperatura exterioara.
Acum pentru ca avem și un nou-născut, sănătatea mediului este importantă. Am instalat o unitate centralizată  de ventilație cu recuperare de căldură. Este printre cele mai ieftine modele de pe piața dar tot a ajuns la aprox 3500 Lei cu tubulatură și grile.  Ventilația este programată intermitent pe timpul nopții iar ziua este pornita de obicei tot timpul. Umiditatea este limitata la 60% iar mirosurile de la gătit dispar imediat (parterul este open space, este utilizată și hota dar la putere mică). Pe ferestre se observă dimineața condens foarte putin în partea de jos și dispare ziua.

Toată factura la energia electrică a fost de maxim 500 Lei/luna cu 2 unitati AC + 2 convectoare cu termostat electronic pentru confort în dormitoare + boiler electric 80l + cuptor electric+ iluminat, etc. Din aceasta sumă încălzirea este aprox 360 Lei/luna de iarna, aprox 1700Lei pe tot sezonul de încălzire. Necesarul termic calculat al casei (122mp utili) este 5 KWh la -12 grade celsius - Constanta.

Acum simt imediat umiditatea din aer când intru într-un apartament/ o casă fără ventilație. Îmi dă o senzație de sufocare/saună pe moment dar după ceva timp mă obișnuiesc. Asta este și problema, că nu simți cum te afectează!
Cititi acest document detaliat realizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Va rog sa scrieți la comentarii ce umiditate/ temperatura aveți în casă/dormitoare și dacă copiii au probleme respiratorii sau răcesc des.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu