sâmbătă, 6 aprilie 2019

Cum dimensionam unitatile AC pentru incalzire

1. Calculati necesarul termic al casei pe fiecare etaj.
2. Alegeti unitatile AC in functie de puterea termica pe care o produc.

1. Pentru a calcula necesarul termic aveti 3 variante.

-Apelati la o firma de audit energetic care va calcula necesarul termic in functie de izolatia casei. Costa aprox 500Lei.
-Utilizati un calculator foarte complex dar gasiti toate detaliile de care aveti nevoie.
http://calcul-termic.blogspot.com/2012/03/calcul-termic-online.html
In partea dreapta aveti fisierul "Calcul Termic".

-Daca doriti un calculator simplu incercati-l pe acesta:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vl34a0BteYpXGNjVSZXAAN3o2sGkH9vfQlXW0E1-arM/edit?usp=sharing

ATENTIE! Daca aveti o casa izolata NU CALCULATI precum instalatorii utilizand valoarea de 50wh/mc. Aceasta valoare este de obicei de 3 ori mai mare decat valoarea reala.

2. Verificati ce putere au unitatile AC la -15 grade Celsius:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CEz171to5biSYnIpRDNgBqGScT00CMRR8MHC2WOaKFg/edit?usp=sharing

Verificati coloanele "Putere la -15 gradeC (KWh)" sau "Putere la Tmin (KWh)"
In functie de necesarul termic si organizarea camerelor puteti alege 1 sau mai multe unitati pe etaj astfel incat sa satisfaca necesarul termic pe acel etaj.

Pentru zonele climatice 1,2 necesarul termic al casei se calculeaza la -12 / -15 grade Celsius. Puteti utiliza unitati cu temperatura minima de functionare la -15 grade.

Pentru zonele climatice 3,4 necesarul termic se calculeaza la -18 / -21 grade si aveti nevoie ori de unitati cu functionare la -15 grade si sistem auxiliar de incalzire care sa acopere tot necesarul termic, ori unitati AC cu functionare pana la -20/-25 grade cu sistem auxiliar de incalzire (convector electric) care sa acopere partial necesarul termic.

In functie de modelul AC trebuie sa fiti pregatit pentru putin zgomot. In functie de  sensibilitatea la zgomot/curenti de aer unele persoane nu pot dormi cu unitati ieftine mai zgomotoase si aleg modele premium. Daca necesarul termic este sub 30wh/mp puteti utiliza un convector 1000W cu termostat (setat cu 1-2 grade mai jos decat unitatea AC) in dormitoare iar unitatea AC sa fie pozitionata pe hol - convectoare vor functiona doar sa mentina temperatura constanta. Ziua usile stau deschise la dormitoare. Se pot utiliza grile/ventilatoare de transfer pentru a transfera optim caldura intre camere.

Unitatile AC sunt pornite non-stop pe timpul iernii pentru un confort optim.


Metoda experimentala:
In cazul in care doriti sa incalziti numai o camera si aveti o casa din materiale atipice, va trebuie un convector cu termostat si un adaptor de priza care masoara consumul de curent. Opriti alte surse de caldura, puneti convectorul in priza la temperatura setata Ex 22 grade si lasati cateva ore sa se incalzeasca in camera. Dupa ce s-a incalzit notati ora la care incepeti sa masurati consumul de curent (eventual resetati contorul). Dupa 2 zile verificati cati Kwh ati consumat.

Verificati pe acest site
https://rp5.ru/Weather_archive_in_Bucharest,_Filaret
temperatura medie in perioada in care ati facut testul. Impartiti numarul de KWh cititi la numarul de ore in care ati facut testul si veti afla necesarul termic la temperatura medie calculata. Ex. va da 0,8Kw la 5 grade celsius. Utilizand regula de 3 simpla faceti un calcul: 0,8/(22-5)*(22+15) si veti obtine necesarul termic estimat al camerei la -15 grade = 1,74Kw.

Astfel cu un un Aparat AC de 9000 sau 12000BTU (2Kw caldura la -15 grade) veti acoperi necesarul termic.
Un aparat de 18000BTU produce 3,5-4Kw caldura la -15 grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu