vineri, 25 septembrie 2020

EU sau NOI? Planeta OM.

EU nu mananc, NOI mancam!
EU nu dorm, NOI dormim!
EU sunt un ecosistem!

Cine sunt NOI? 
BACTERIILE!

Da, cand vorbesti despre corpul TAU ar trebui sa nu fii egoist. Corpul tau este format din celulele tale si bacterii, virusuri, fungi (flora microbiana). In diverse statistici numarul de celule din flora microbiana este de 10 ori mai mare decat numarul de celule umane si cantaresc aproximativ 1,5Kg.

Nu stiu despre voi, dar eu am invatat de la parinti/ bunici/ scoala ca bacteriile nu sunt bune, ca trebuie sa le elimini, sa te speli, sa te dezinfectezi. Sunt cam 100 de bacterii cunoscute care pot face rau omului, restul sunt bacterii bune. Multe din ele fac parte din noi. Doar in tractul digestiv sunt aprox 1200 de specii diferite de bacterii (flora intestinala). Dintre acestea oamenii de stiinta au studiat abia cateva zeci.

Aceste bacterii se gasesc pe toata suprafata exterioara si interioara a corpului uman (dar si atuturor vietatilor) si sunt acolo cu un scop. Nu doar traiesc, dar si interactioneaza cu celulele corpului. Suntem o vietate simbiotica, asa cum am invatat la scoala despre licheni (simbioza ciuperci+alge).

Comunicarea lor cu celulele/ organele corpului se face prin molecule. Noi mancam (mancare) aceste bacterii descompun elementele din mancare, se hranesc si produc diverse molecule care trec prin mucoasa intestinala in sange apoi sunt utilizate de celule din organe ca elemente nutritive dar si ca elemente de control. Astfel s-a descoperit prin experimente ca exista o axa flora microbiana-creier, iar moleculele produse de bacterii influenzeaza producerea hormonilor si astfel determina starea noastra psihica si functionarea organelor.

In urma acestor cercetari care au avut loc in ultimii ani aflam franturi despre rolul acestor bacterii, dar concluziile sunt revelatoare. Dereglari ale florei microbiene pot duce la afectiuni gastrice, obezitate, diabet, boli de inima, alergii, boli de piele, cancer, depresie, autism. 

Cum afectam acest ecosistem? 

-Il distrugem prin antibiotice (tratament sau  din alimente-antibioticele cu care au fost tratate animalele), conservantii din alimente, substante chimice care ajung pe piele, sau le inhalam, stres, bauturi carbogazoase indulcite. 
-Il putem modifica prin alimentatie. Aceste bacterii trebuie sa se hraneasca si au nevoie de fibre. Aceste fibre se gasesc in vegetale neprocesate. Procesarea mancarii elimina fibrele. Astfel pentru o dieta echilibrata ar trebui sa nu va lipseasca fructele si legumele proaspete de pe masa. Inspirati-va din Dieta Mediteraneana pentru a stabili ce sa mancati.
-Eliminati/reduceti dulciurile procesate, mancarea fast food industrializata.
-Putem reface microbiomul prin alimente fermentate: iaurt natural de vaca, de oaie (chefir, sana atentie sa contina doar lapte si culturi lactice, FARA zahar, amidon etc.), muraturi (varza alba, rosie, conopida etc. ATENTIE se conserva natural, fara conservanti sau fierbere care distrug culturile de bacterii)
-Putem imbunatati functionarea microbiomului prin exercitii fizice si relaxare.
-Chiar daca este pe dos de ce stiam, refacerea florei se face prin expunerea la microbi: lasati copii sa se joace cu animalele cu pamant, sa manance din curte fructe/ legume nestropite cu chimicale. 


O scurta analiza a alergiilor/inflamatiilor sunt explicate de oamenii de stiinta prin urmatorul fenomen:

Ca factori de protectie avem mucoasa care este produsa din/cu ajutorul moleculelor create de bacterii din microbiom. Daca nu avem bacteriile necesare nu se mai formeaza corect mucoasa (in engleza se numeste "gut leak"). Particulele/moleculele alergene patrund in tesutul epitelial prin mucoasa distrusa ( sistemul digestiv sau din plamani, piele) si produc o inflamatie a tesutului; enzimele inflamatorii sau antiinflamatorii sunt create tot cu ajutorul bacteriilor din microbiom acestea semnalizeaza si determina gradul de inflamare al tesutului.
 In teorie ar trebui sa introducem in flora microbiana bacteriile care produc elementele necesare care mentin sanatatea mucoasei si a sistemului imunitar. 
O alta varianta pe termen scurt ar fi luam suplimente de elemente pe care  le produc aceste bacterii. Exemplu: un tip de bacterie produce "Butyric Acid" care ajuta la formarea mucoasei. Companiile farmaceutice produc pastile cu acest element invelit cu un strat de protectie la acidul gastric. Deoarece acest domeniu a inceput sa fie explorat de 5-10 ani nu au fost facute destule teste clinice care sa ateste eficienta acestor medicamente care imita procesul natural din corp.

De asemenea au fost studiate un numar foarte mic de bacterii si nu se intelege pe deplin rolul tuturor bacteriilor care fac parte din microbiom. Rolul acestor bacterii este determinat prin experimente traditionale (ex. transplant de fecale") sau prin analiza computerizata a datelor extrase prin "Spectrometria de masa". Poate peste 10-20 ani vom avea un cocteil de probiotice (bacterii) pe care sa-l administram la nastere si ca tratament pentru functionarea corecta a sitemului imunitar si eliminarea bolilor digestive, a cancerului, a bolilor degenerative.

 


Surse:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLB6IlQUXEWpkXq7EhexdWwR8X24VkRG6x

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu