luni, 11 ianuarie 2021

Casele ne îmbolnăvesc? Radiațiile electrice și sănătatea.

 În prezent (2021) limitele maxime de expunere ale corpului uman la radiațiile/câmpurile electrice/electromagnetice (EMF) sunt stabilite la valoarea de la care aceste radiatii incep sa incalzeasca celulele sau stimuleaza direct celulele nervoase/ musculare. Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit aceste valori pe baza studiile realizate in trecut.

In schimb studii recente arata ce aceste campuri afecteaza functionarea corecta a celulelor corpului (celulele umane si bacteriile care formeaza microbiomul/ sistemul imunitar). Iar efectele expunerii pe termen lung si la valori mici de radiatii EMF au urmatoarele simptome: oboseala, ameteli, dureri de cap, lipsa de vitamina D si calciu, boli digestive, gingivita dupa care se dezvolta diferite boli autoimune, tiroida autoimuna, osteoporoza, artrita reumatoida, scleroza multipla, diferite forme de cancer.

Inca nu sunt intelese pe deplin mecanismele prin care celulele umane si ale microbiomului sunt afectate de EMF. In conditii de laborator campurile campurile electrice de anumite frecvente pot stimula cresterea/inmultirea dar corpul este afectat zilnic de o multitudine de frecvente poluante (denumit electrosmog). Din studiile actuale campurile electromagnetice induc un efect stresant asupra bacteriilor. Astfel putem include campurile EM printre ceilalti factorii de stres: psihic, fizic.

Campurile EM sunt produse de instlatia electrica si de echipamentele care comunica wireless. 

Exemplu, un prelungitor sau cablul unei lampi emite un camp electric chiar daca nu aveti nimic in prelungitor sau lampa este oprita ; acest camp poate fi detectat pana la aprox 30-40cm de cablu. Prizele, interupatoarele emit un camp pana la aprox 20-40cm. Incarcatoarele sau becurile cu LED emit un camp EM semnificativ mai mare pana la 60-100cm. Electronicele cu caracasa din plastic legate la retea emit un camp EM pana la aprox 30-50cm. 

In schimb daca legati la impamantare suprafetele metalice se va reduce campul electric pana la o valoare neglijabila. Normativul actual prevede sa avem impamantare si la instalatia de lumina. Astfel, folositi lustre cu corp metalic (legat la impamantare), Unitatile PC (cu carcasa metalica) au un camp foarte redus, dar laptopurile cu carcasa din plastic formeaza un camp pana la 50-80cm in jur. Daca aveti nevoie de prelungioare cumparati cu cablu ecranat sau le scoateti din priza atunci cand nu le utilizati. 

Pentru detectarea campurilor EM se utilizeaza un dozimetru EMF. 

 Cele ieftine in jur de 200lei detecteaza campul produs de reteaua electrica. https://www.optimusat.ro/unelte-si-aparate-de-masura/detector-radiatii-electromagnetice-optimus-at-3120-unde-electrice-si-magnetice.html

 Cele mai scumpe, in jur de 1000lei detecteaza si campurile produse de retelele wireless (WIFI, GSM , etc). https://www.banggood.com/EMF-390-3-in-1-Electromagnetic-Radiation-Tester-Advanced-Multi-field-Electromagnetic-EMF-Meter-with-Data-Logger-p-1615968.html?cur_warehouse=CN

Pentru a reduce expunerea la campurile EM:

-eliminati sursele de electrosmog din jurul patului, unde petreceti 8 ore pe zi, astfel incat sa nu aveti ceva electric in priza la mai putin de 1m de pat. Ar fi de preferat sa scoateti orice echipament electronic din camera... dar fiecare cum poate. Nu montati routerul wireless in dormitor.

-nu lasati telefonul peste noapte langa pat. Il puneti pe Airplane mode, pe o comoda departe de pat sau pe hol.

-cand va asezati scoateti telefonul din buzunar, folositi handsfree fara fir, dar daca lucrati la un birou si si petrececti mult timp pe telefon folositi un handsfree cu fir. Alegeti varianta corecta in functie de timpul pe care il petreceti la telefon.Resurse:

https://www.who.int/teams/environment-climate-change-and-health/radiation-and-health/electromagnetic-fields-and-public-health---exposure-to-extremely-low-frequency-fields

https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/Comparison%20of%20international%20policies%20on%20electromagnetic%20fields%202018.pdf

https://www.healthline.com/health/emf#takeaway

https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/docs/scenihr_o_041.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944501314001566

https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/docs/scenihr_o_007.pdfNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu