joi, 19 august 2021

Conduita la locul de munca

Cursurile de specialitate ma indeamna ca la locul de munca sa ma implic, sa am initiativa, sa gandesc pozitiv, sa comunic asertiv, sa fac tot ce este posibil pentru a creste valoarea companiei.

Din pacate ma voi lovi, mai devreme sau mai tarziu, de colegi sau sefi care vor folosi metodele gresite pentru a rezolva problemele: actiuni agresive (microagresiuni) , pasiv agresive, agresivitate verbala, fizica, amenintari. 

Aceste persoane se incadreaza intr-un tipar de functionare (interactiune cu cei din jur) si de cele mai multe ori sunt asociate persoanelor narcisiste sau sociopate. https://youtu.be/bVK6lhpL8iU

Experienta ma invata ca aceste persoane vor fi apreciate de sefi pentru ca ies in evidenta, sunt vazute ca fiind "mai puternice" comparativ cu cei care tac si fac treaba si pentru ca de cele mai multe ori "sefilor" le plac persoanele care seamana cu ei. 

Problema este ca aceasta alegere este sentimentala si nu rationala. Ca administrator de ce ai tolera acest comportament cand angajatii se lupta intre ei si nu lupta impreuna, ca o echipa pentru companie? 

Ce am de facut in situatia unui conflict cu astfel de persoane? 

1. daca imi pastrez calmul,  persoana agresiva devine frustrata ca nu ma poate afecta emotional dar se va razbuna devenind victima sensibila si emotiva in fata sefilor

2. daca ma separ de mediul in care activeaza aceasta persoana eu devin o persoana slaba, iar persoana agresiva este vazuta ca o persoana puternica. Deciziile de promovare vor fi luate in functie de aceste aprecieri.

3. daca raspund cu agresivitate voi fi aratat apoi cu degetul in fata sefilor ca fiind persoana agresiva care face rau celor din jur. 

Daca persoana agresiva simte ca nu va castiga va ridica stacheta de la agresivitate verbala la amenintari cu concedierea..sau pierderea vietii. Din pacate stim cat de bolnava poate fi mintea unui om si unde se poate ajunge.

Singura solutie ar fi schimb locul de munca sau sa lupt cu aceleasi arme..dar ma lasa contiinta? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu