miercuri, 6 octombrie 2021

Ce este realitatea.

 Ce este realitatea? 

Este ceva ce se intampla in jurul nostru si noi suntem observatori? 

-Procesele fizice si chimie din jurul nostru determina ca la o actiune sa se intample o reactiune. Daca fac de fiecare data aceeasi actiune rezultatul va fi acelasi, fix ca un program de calculator. (Este foarte interesant sa facem o paralela cu filmul Matrix.)

Cu sentimentele/ emotiile este acelasi lucru. Emotia este un proces fizic+chimic. Primim un stimul prin intermediul simturilor, mintea inconstienta decodifica acesti stimuli, aplica un filtru (starea noastra psihica de la momentul primirii acelui stimul), apoi trimite un semnal hormonal care genereaza modificari ale organelor si emotiile la nivelul creierului care genereaza apoi un "gand", sau o idee care poate fi exteriorizata prin comunicare verbala nonverbala sau poate fi pastrata in "gand".

Astfel inconstientul controleaza corpul nostru sa functioneze ca un program de calculator.

Intr-o comunicare nu transmitem doar informatii ci si emotii. Persoanele care au un grad mai mare de sensibilitate (denumite empatice, dar toti avem capacitatea aceasta) pot vedea ma usor emotiile dar nu pentru ca sunt mai speciale ci pentru mediul nesigur in care au trait le-au invatat (inconstient) sa vada din timp semnele care duc la suferinta. Pentru ei(noi) este un sistem de protectie care le ajuta sa se retraga sau sa riposteze (instinctul lupta sau fugi)

Daca ne folosim mintea constienta (care este pe deplin devoltata abia la 25 de ani) putem interveni constient intre aceste etape pentru a modifica semnalul. Putem numi aceasta interventie constienta -liberul arbitru. Acest liber arbitru nu se refera doar la ce spunem sau ce facem fizic ci la cum percepem acesti stimuli si ce emotii genereaza (cum gandim). Exemplu: daca ne enervam ca "felia de paine este prea subtire" si ne abtinem sa injuram/ sa lovim nervozitatea noastra tot va fi "vizibila" si va influenta pe cei din jur, iar pentru ca astfel devenim introvertiti vom suferi in mintea noastra. Daca in momentul cand vedem painea prea subtire ne gandim ca nu este normal sa fim violenti pentru asta (sa nu facem rau celor din jur) inlocuim furia cu empatie si astfel transformam o emotie negativa cu una pozitiva. Daca exersam aceasta procedura destul timp va intra in inconstient. 

Persoanele religioase pot folosi expresia: "ce ar spune sau ar face Iisus daca ar fi in locul meu".(daca in valorile noastre Iisus este idealul omului bun) 

Trebuie sa avem niste "valori" foarte bine intiparite astfel incat sa nu renuntam la toate emotiile.  Ar trebui sa ne dam seama cand apar emotile negative, sa le putem controla dar sa le lasam pe cele pozitive sa se manifeste. Exemplu: persoanele psihopate/sociopate pot face rau altor fiinte fara sa simta un sentiment de empatie sau vina ca fac ceva rau.

Atunci cand simtim o emotie sau luam o decizie incercati sa vedeti in viitor daca aceasta emotie sau decizie ne face noua rau sau face altcuiva rau. Daca cineva are de suferit controlam emotia, o ilocuim cu una pozitiva, reprogramam creierul. Astfel vom deveni oameni mai buni. 

Prin acest mod de control rezultata o realitate relativa la emotiile noastre. Putem percepe diferit realitatea si astfel ne formam propria realitate (emotiile si realitatea perceputa depind unele de altele). De aceea sunt milionari care mor din cauza depresiei si bastinasi in Amazon care sunt fericiti toata viata si traiesc peste 80 de ani fara medicamente.

Cuvantul empatie inseamna capacitatea noastra de a simti ce simte cealalta persoana. In inconstientul nostru dar si rational este intiparita valoarea de a nu ne face rau, de a nu ne pune viata in primejdie. 

Cand spun ca sunt empatic inseamna ca ma pot pune in locul celeilate persoane. Daca ii fac rau inseamna ca imi fac mie rau. Asta inseamna ca simt ce simte cealalta persoana, ne conectam, creierele noastre se calibreaza. De aceea emotiile unei persoane pot fi transmise foarte usor altei persoane. 

Putem sa modificam constient realitatea prin modificarea tiparului emotiilor din corpul nostru dar putem ajunge atat de departe incat sa putem vedea/auzi ceva diferit de ce vede/aude cel de langa noi (putem percepe un obiect sau o culoare altfel). 

Asta inseamna  sa ne facem propria realitate paralela. Noi suntem "eroul din poveste" (Neo) si avem puterea sa le aratam adevarul nostru (realitatea noastra) si altor oameni care se pot calibra cu noi si pot intra in "realitatea noastra". Intrebarea este: putem renunta la a ne simti fericiti (la starile emotionale puternice), la vicii, la averi? 

In filmul Matrix in lumea underground oamenii nu aveau averi, masini scumpe sau oameni perfecti. Era o lume in care toti erau saraci si in depresie (inca un layer de realitate). Ca sa cunoastem pacea interioara trebuie sa trecem mai intai prin depresie apoi sa ne "ridicam". 


https://youtu.be/PE0TedFPgH8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu