vineri, 1 octombrie 2021

Paradoxul evolutiei speciei umane

Dupa inventarea microscopului au fost descoperiti "microbii", bacteriile si virusii, efectul lor asupra sanatatii oamenilor. Astfel am fost invatati sa ne curatam, dezinfectam ca sa traim mai sanatosi/mai mult timp. Medicina moderna a creat tratamente si medicamente care ne ajuta sa prelungim durata vietii.

Dezavantajul vietii moderne este ca dezinfectam toate suprafete, ne dezinfectam pielea, ne curatam sistemul digestiv cu antibiotice , si conservanti astfel reducem microbiomul uman si slabim sistemul imunitar. Corpul uman pierde din armele cu care lupta impotriva bolilor. 

O parte din microbiom influenteaza emotile si sanatatea mentala. Poate ati observat ca cei care sunt mai bolnaviciosi si mai linistiti in copilarie ajung persoane empatice, sensibile sufera mai mult psihic deoarece "mintea inconstienta" care mentine corpul sanatos (sistmul imunitar) se estompeaza si corpul este influentat mai usor de ceea ce gandim sau "mintea constienta".

Un alt efect al evolutiei este ca mintea noastra se dezvolta, este din ce in ce mai puternica, poate sa genereze si sa controleze emotii. Daca ne gandim la trecut (regrete) sau viitor (anxietate) si generam pentru o perioada mai lunga emotii negative (frica, furie, tristete, depresie) ne inundam corpul cu hormoni de stres. Hormonii de stres reduc functionarea corecta a sistemului imunitar, corpul nu se mai poate reface.

Greutatile vietii ne suprasolicita astfel ne forteaza sa apelam la solutii rapide pentru a ne simti bine: dulciuri, cafea, tigari, alcool, droguri sau alte vicii.

Cheia este sa ne folosim mintea pentru a ne controla emotiile (sa invatam si sa exersam zi de zi) pentru a ne gasi pacea interioara. Urmatoarele activitati ne pot ajuta sa scapam de emotiile negative:

1. Somnul (sa adormi si sa te trezesti odihnit)
2. Interactiunile sociale (sa vorbesti cu prieteni, colegi sau straini)
3. Spiritualitatea (sa crezi in Dumnezeu - sau orice alta divinitate pozitiva, Karma, Puterea binelui, practic sa crezi ca este cineva cu tine care iti doreste binele, te apara)
4. Voluntariatul (sa ajuti pe cineva fara sa astepti nimic in schimb)
5. Exercitii fizice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu