joi, 14 octombrie 2021

Temperatura și umiditatea in sezonul rece

 Aşa cum este ilustrat în diagrama de confort de mai jos, ne simţim cel mai bine in casa într-o plajă climatică de la 20 până la 22 °C cu o umiditate relativă a aerului între 40 şi 60 %. Condiţiile din casa care nu se încadrează între aceste valori sunt percepute ca fiind deranjante de majoritatea oamenilor. In zonele rosii deja ne punem sanatatea in pericol.


Daca umiditatea este sub 40%, aerul nu are suficienţi vapori de apă, dimineaţă vă veţi trezi cu nasul, buzele, gâtul şi pielea uscate şi cu o senzaţie permanentă de sete. Umiditatea scazuta cauzeaza uscarea mucoasei nazale si creste riscul sa contractam viroze respiratorii sau gripa.
 
Din cauza activităților casnice (gătit, spălat) sau a respirației umiditatea în camere crește peste limita recomandata (40-60%). Umiditatea în exces se condensează pe suprafețele reci astfel apare mucegaiul. Cu cat crestem mai mult temperatura in camera, aerul retine mai multa umiditate care se va condensa pe suprafete reci 

Asadar, umiditatea si mucegaiul sunt corelate, iar efectele lor asupra sanatatii organismului sunt foarte importante, acestea putand provoca alergii, dureri de cap si chiar depresie.  Infectiile respiratorii sunt mai des intalnite in cazul persoanelor care locuiesc in incaperi cu umiditate crescuta, intrucat virusii prospera in aceste medii. Un mediu umed este un teren propice pentru o serie de organisme microscopice care pot dauna sanatatii. 

Sfaturi pentru mentinerea mediului optim

-Reglati temperatura in casa astfel incat sa nu depasiti 23 grade celsius. Pastrati o temperatura constanta pe parcursul zilei. Fluctuatiile de temperatura duc la condens pe suprafetele reci. In camere pe care nu le folositi reglati temperatura la max 3 grade mai putin decat restul casei, astfel evitati condensul.

-Aerisiți cel putin o data pe zi (în special dormitoarele, bucatarie, baie) deschizând 5-15 minute fereastra la maxim apoi o închideți; puteți face asta în jur de ora 13-14 când este cel mai cald in sezonul rece, nu neapărat dimineața. Daca ajungeti sa va „luptati“ cu condensul alte solutii permanente sunt: hota in bucatarie si ventilator in baie (cu grile de ventilatie la usi), sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura, dezumidificator sau umidificator (dupa caz, daca scade prea mult umiditatea pe timpul iernii), izolarea puntilor termice de la pereti/tavan. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu