marți, 5 octombrie 2021

Vreau mai mult.

 Este foarte simplu sa vreau mai mult. De unde provine acest sentiment?

Cand incepem sa vrem si cand terminam sa vrem? 

De ce vrem? Am putea spune ca atunci cand ne lipseste ceva de care avem nevoie devenim nemultumiti (hormoni de stres) si atunci se formeaza inconstient, in minte o dorinta ca daca obtinem acel ceva vom fi fericiti. Incepem apoi sa gandim constient ce putem face, cum actionam sa obtinem acel ceva. 

Din punct de vedere material, cel mai simplu este sa vrem bani (cu bani putem cumpara orice, unii considera ca pot fi cumparati chiar si oameni). Pe plan emotional vrem un sentiment prin care vom obtine fericirea (hormoni de fericire).

rezumatul: lipsuri>vrem>primim>fericire

De ce trebuie sa obtinem ceva ca sa fim fericiti? Nu ar fi mai simplu sa ne controlam sentimentele si sa fim fericiti, pur si simplu? Mintea umana este capabila de asa ceva, si putem face asta constient. 

Raspuns: daca am face asta pentru orice situatie nu ar fi ajuns societatea unde este acum. Nu am avea razboaie dar nici tari, nu am avea fabrici si uzine si nici oameni care muncesc, am fi trait inca in pesteri. Am fi inca in gradina Eden. Tot ce a fost creat de civilizatia umana (mintea omului) a fost creat pentru ca am vrut mai mult, pentru ca am fost "controlati" de sentimente apoi ratiunea ne-a aratat cum sa obtinem.

Cel mai important este cum vrem. Este usor sa cerem si sa primim. Asta am facut de cand eram copii. Ca adult trebuie sa ne gandim ce sa facem ca sa primim ce avem nevoie. In societatea moderna materialul se rezuma la bani. Mintea noastra (sentimente si rational) cauta moduri mai simple sau mai complexe sa faca rost de bani.

In aceasta dorinta de a face bani uitam ca societatea noastra este de fapt un grup de oameni.

Ca sa obtinem ce dorim trebuie sa comunicam, sa colaboram (sa ne ajutam) pentru a obtine bani si pentru a fi fericiti

De fapt daca scoatem banii din ecuatie tot la fericire ajungem. Stramosii nostri se ajutau (faceau troc se ajutau la cresterea copiilor, culesul pamantului, constructia caselor, etc.). 

De asemenea un regim totalitar pastraza in discurs sa comunicam si sa colaboraram ca sa fim fericiti dar faptic se rezuma la "faci ce spun eu ca sa traiesti, iti dau ceva sa poti sa traiesti si sa faci in continuare ce iti spun eu" dar nu se ajunge niciodata la fericire. Interactiunea intre indivizi sau familii se face prin frica. Frica nu a disparut in societatea noastra si de aceea nu au disparut inchisorile. 

De ce muncim? 

Un proprietar de firma doreste sa ajute alte firme sau oameni cu anumite servicii sau produse (pentru care solicita si primeste o suma de bani). Daca nu poate face el singur angajeaza oameni. Angajatii il ajuta pe administrator sa faca acele produse/servicii si sunt platiti. 

De fapt totul este despre ajutor, nu despre bani. Daca ajut sunt fericit!

Ca sa fim fericiti hai sa transformam frica. (frica de a ne pierde locul de munca, casa, iubirea, familia, puterea, fericirea). Sa transformam frica in empatie, sa ajutam. Ajungem la sfarsitul vietii tot acolo dar drumul va fi o aventura placuta. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu