miercuri, 24 noiembrie 2021

Energia emotiilor. Actiunie-Reactiune.

Intr-un grup, familie, companie sau societate, persoanele alfa ii vor influenta pe ceilalti prin ceea ce spun sau ceea ce fac. Energia  lor va functiona ca un val in acel grup si va declansa anumite emotii. 

Ceea ce rezulta va fi de fapt o transpunere in realitate a emotiilor lor. 

Exemplu intr-o companie, daca vedem ca oamenii nu comunica, sunt nefericiti, nemultumiti, nervosi, frustrati  vom vedea acelasi emotii in persoanele alfa (Director, CEO etc care reactioneaza apoi la rezultat: productia, cifra de afaceri, profit etc.)

Daca detectati probleme in compania voastra, problema nu este la angajati ci la cine da tonul emotiilor. ATENTIE! Veti vedea in rezultatele companiei ceea ce sunteti nu ceea ce incercati sa fiti. Este foarte usor sa dati vina pe altcineva cand ceva nu merge bine..

Cand doriti sa vedeti daca este bine cum v-ati schimbat observati modificarile in rezultatele companiei. Va fi un proces de lunga durata.

Principiul de interactiune este valabil in orice mediu..(familie, grup, companie, societate, tara, etc.)

O RELATIE FUNCTIONALA ESTE BAZATA PE INCREDERE!

1. Chiar si un jucator profesionist de baschet care s-a anternat o viata va rata cateva cosuri. Este foarte simplu sa vedem aceste greseli si sa gasim vinovatul. Cum abordam poblema? de multe ori inconstient, in functie de cum am fost programati in copilarie.

Exemplu:
-daca atunci cand nu vroiam sa mancam in copilarie parintii ne certau, ne amenintau ca nu mai primim ceva, eventual ne dadeau si o palma, noi am invatat inconstient ca asa se rezolva problemele, prin pedeapsa (sau recompensa, dupa caz, daca ne promiteau ceva dulce). Intentiile lor au fost bune deoarece doreau sa mancam si sa fim sanatosi dar aceste intentii bune au fost aplicate prin actiuni negative sau pozitive. Astfel noi intelegem ca bazele, regulile unei relatii sunt actiunile - pedeapsa si recompensa (suntem dresati) devenim polarizati. Atunci cand sunt folosite aceste tehnici increderea are de suferit. Invatam ca increderea este o functie a ce considera parintii nostri ca am facut bine sau nu astfel incercam sa ne acordam cu ei, nu se mai manifesta vointa noastra, nu mai avem incredere in noi. Cand ne vom creste copiii, in situatii de stres folosim inconstient aceleasi tehnici.
-de ce incercam sa ne acordam? pentru ca depindem de ei. Parintii nostri ne ofera atentie, mancare, casa etc..lucruri care ne fac sa ne simtim bine. Si uneori din lipsa de solutii parintii ne santajeaza cu aceste parghii. Fix acelasi principiu se gaseste la locul de munca unde parintii sunt directorii companiei. Iar in functie de capacitatea lor de comunicare se folosesc tot de aceleasi parghii, ajung sa-i ameninte pe angajati ca le scad salariu sau ii dau afara pentru anumite greseli

Un studiu:

Seful observa o greseala in productie> se enerveaza>pune presiune asupra subalternilor sa rezolve problema> subalternii se enerveaza>protesteaza pe moment> apoi incearca sau sa faca ce li se solicita dar fac asta sub presiune> rezolva problema pe moment> dar pe termen lung din cauza presiunii si starii de frica continua vor produce mai multe greseli> seful iar se enerveaza si ameninta> subalternii devin frustrati si nemultumiti, iar pentru a rezolva nemultumirile cer salariu mai mare 

Acest sistem al fricii poate functiona intr-o fabrica unde fiecare om are postul lui lucreaza la o actiune bine determinata de sefi, ca un robot (doar executa ce i se spune), toata ziua, fara sa comunice cu cei din jur.

Sistemul fricii intr-o companie unde  angajatii trebuie sa comunice si depind unii de altii nu este optim, iar sefii trebuie sa-si asume pierderile si sa se intrebe ce pot face/spune ei astfel incat sa fie bine companiei si in acelasi timp subalternului. Cel mai bun principiu ar fi ca orice fac/spun sa fie verificat de legea "nu face altcuiva ce tie nu-ti place". 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu