duminică, 12 decembrie 2021

De ce nu ne intelegem cu copiii nostri.

 Copiii noștri sunt oglinda noastră. Ne vor copia modul de interacționare, comunicare, gândire. Cand ne "luptam" cu ei de fapt ne luptam cu noi înșine. Pana nu ne înțelegem pe noi, nu o sa ne înțelegem nici cu ei.

-daca noi suntem pasivi, si ei sunt pasivi
-daca noi tipam, si ei tipa
-daca noi ne impotrivim si ei se impotrivesc
-daca noi vrem si ne enervam daca nu primim, si ei se vor enerva daca nu primesc
-daca noi aruncam cu obiecte cand ne enervam, si ei vor arunca
-daca noi avem intotdeauna dreptate (ultimul cuvant) si ei au dreptate

Astfel copilul ajunge sa ne puna la incercare (inconstient) sa vada cum reactionam atunci cand suntem pusi fata in fata cu propriile umbre. Cand sunt mai multe persoane in familie, copilul va imprumuta armele celui mai "puternic" (cel mai instabil). Acum intrebarea..unde se va ajunge?

1. va ajunge fix ca noi si va imprumuta cea mai intunecata fata a noastra.

2. la un moment dat va fi in competitie cu noi iar intr-un moment de slabiciune al nostru ne va devansa

3. ne aratam forta disproportionat (folosind manipularea sau furia -violenta verbala, fizica) si vom dobora vointa copilului, va ajunge opusul nostru.

In toate aceste cazuri cand ne luptam cu ei, se destrama increderea intre copil si parinte si increderea copilului in general. Copilul va ramane cu o nesiguranta in relatii, se va inradacina o frica generala (probleme hormonale, tiroida). Pentru a testa incredera (pentru a o confirma) va apelea la aceleasi metode invatate de la parinti, sau isi va pierde cu totul increderea in ceilalti, in relatii, va deveni un adult fara vointa.

Daca noi nu ne putem controla emotiile si rezultatul lor (ceea ce spunem, cum ne comportam) nu ne putem astepta sa poata face asta copilul nostru. O persoana adult care este nesigura, care considera ca va pierde controlul (propriei persoane si a celor din jur), se simte un nimeni ca nu-si poate controla viata, deoarece depinde de ceilalti astfel va incerca sa capete controlul rapid prin "violenta", se va descinde de la stabilitate (pacea interioara) in frica interioara pe de o parte si putere exterioara (exprimata prin violenta-pozitia corpului, tonul vocii, agresiune verbala sau fizica) = se polarizeaza.

Un copil care intreaba tot timpul "mami ma mai iubesti?" nu are incredere in relatia mama-copil si trebuie sa o testeze si sa o confirme...cand o sa se simta in siguranta nu o sa mai fie nevoie sa-si confirme iubirea.

Stabilitatea emotionala inseamna incredere. 

https://youtu.be/0zWcDufYah4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu