joi, 13 ianuarie 2022

Ce putem face sa fim fericiti?

Cei din jurul meu (colegii de munca sau familia) sunt nemultumiti, nervosi, injura dar uneori reusesc sa-si impartaseasca problemele si frustrarile (comunicarea fiind incarcata emotional):

-colegul de la alt departament nu isi face treaba si trebuie sa muncesc eu in locul lui
-am cerut ajutorul unui coleg si nu vrea sa ma ajute
-ma enerveaza colegul de la celalalt departament deoarece este agresiv cand vine sa-mi ceara ceva
-colegii ma barfesc si sunt niste prosti
-am salariu mai mic decat al celuilalt
-un coleg nou pe care eu l-am invatat sa lucreze are salariu mai mare decat al meu
-la alte firme orele suplimentare sa platesc dublu, la noi nu
-etc.

-parintii mei o ajuta mai mult pe sora mea
-copilul nu ma asculta
-sotia sta pe telefon si nu ma baga in seama
-sotul nu ma ajuta si trebuie sa fac singura toata treaba in casa
-am afectiuni fizice iar medicii nu imi dau un tratament sa ma simt bine
-etc.

Acum ceva timp aceste discutii ma nelinisteau si nu vroiam sa le aud, dar in prezent le vad ca pe un strigat de ajutor si ma indeamna sa  spun ceva:

1. -incearca sa vorbesti cu persoana pe care o consideri responsabila sa vezi daca te poate ajuta sa rezolvi ceva.
raspunsuri: Nu stiu cu cine sa vorbesc. Nu are rost, am mai vorbit si nu m-a ajutat.

2. -nu trebuie sa te enervezi pentru asta! 
raspunsuri: Nu-ti pasa de mine! De ce tii cu ceilalti!

3. -incearca sa te intelegi cu colegii tai si sa nu mai fii agresiv. Daca sunteti agresivi unul cu celalalt nu mai este o relatie bazata pe incredere ca sa faca ce spui. In cel mai bun caz pentru tine, celalalt poate sa faca ce doresti pentru ca ii este frica. Daca consideri ca celalalt nu poate sa faca treaba buna, poti sa-l ajuti sa faci ce nu stie el astfel incat sa iasa o lucrare buna. Poti sa faci o activitate mai importanta ca sa ai salariu mai mare, daca nu se poate, cauti alta firma!
raspunsuri: Tot eu sunt de vina? Daca nu-i convine e problema lui! Nu este responsabilitatea mea! Nu scrie in fisa postului. 

In general oamenii raman blocati in aceste frustrari fara sa faca nimic. Daca incearca sa discute discuta nervosi, sunt agresivi unii cu altii si iar nu rezolva nimic. Ar trebui sa comunicam asertiv (sa ne aratam respectul, ca suntem egali) astfel sa ajungem la o intelegere, dar este atat de greu..de ce?

Deoarece persoanele alfa rezolva problemele emotional, prin critica, presiune, manipulare. Unii isi impun vointa pentru ca detin metode de constrangere altii pentru ca au orgoliu. Astfel ceilalti executa de frica sau devin neimplicati.

Cei care au obiceiul de a-si schimba polaritatea in functie de persoana cu care comunica: cu sefii comunica pozitiv (da sefu, asa facem sefu) iar cu colegii sau subalternii se comporta agresiv pierd respectul celor din jur. Pentru ei este un mod de supravietuire intr-un mediu ostil. Nu au de ce sa aiba incredere in altii, dar sunt un exemplu pentru ceilalti. Astfel fiecare om din firma isi va face un sistem de supravieturire iar per total nu vor mai functiona ca o echipa, ci va fi "o lupta pentru supravietuire"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu