luni, 10 ianuarie 2022

Legatura intre anxietate si tiroidism, stres si afectiuni fizice.

In toate articolele pe care le gasesc online legatura gasita este ca nefunctionarea corecta a tiroidei are ca simptom anxietatea.
https://www.medlife.ro/articole-medicale/semnele-subtile-ale-unei-tulburari-tiroidiene.html

Din cate m-am documentat, intuitia ma duce si la concluzia ca anxietatea (stresul) va duce la nefunctionarea corecta a glandei tiroide. Este o actiune reciproca.

Anxietatea (face parte din genericul stres) nu reprezinta neaparat atacuri de panica, ci un mod de viata urmare a unor evenimente din trecut care ne fac neincrezatori in oameni, relatii si in viitorul nostru (frica de moarte) care ne destabilizeaza, (ne taie craca de sub picioare, afecteaza increderea in noi, ne simtim un nimeni, incompetenti). Multi dintre noi (in special femeile, datorita modului istoric in care sunt tratate) se obisnuiesc cu acest comportament anxios si considera ca este normal. Ne dam seama ca este ceva in neregula cu noi abia atunci cand incep atacuri de panica, depresiile  sau in cele din urma problemele fizice (scaderi/cresteri bruste in greutate sau boli in general autoimune; probleme digestive, dentare, hormonale (tiroida), circulatie-inima.... pana la cancer). Toate aceste nu se intampla peste noapte. 

Exemple care va arata daca sunteti stresati:

-cei/cele care au crescut in familii in care au fost criticati, certati constant, controlati, agresati verbal si fizic (ca sa supravietuiasca au trebuit sa fie "supusi", sa-si suprime vointa) au trait o mare parte din copilarie in modul "lupta sau fugi" (furie, frustrare, dezamagire, neincredere, frica) vor ajunge adulti care vor analiza/interactiona cu mediul inconjuratator folosind acelasi filtre. 

-ati trecut prin evenimente marcante (despartiri, moartea unei rude apropiate) si intrati intr-o forma de depresie

-daca petreceti parte din timpul vostru gandindu-va la probleme si griji cu emotii de frica (nu o sa am bani, nu o sa ma descurc, o sa ma paraseasca) si nu dormiti noaptea din aceasta cauza cel mai probabil dezvoltati probleme hormonale cu tiroida.

-daca sunteti o persoane care se exteriorizeaza nervos (agresiune fizica, verbala) in incercarea de a va arata puterea de control (pentru a compensa/ a va lupta cu frica din adancul sufletului) veti dezvolta probleme cu sistemul circulator (ex.  infarct)

-daca vedeti oamenii din jur ca fiind dusmani (vecinii, colegi de munca, guvernantii etc.) si va doresc raul, dezvoltati sentimente de ura, razbunare etc.

-va frustreaza evenimentele din viata dumneavoastra, actiunile celor care va inconjoara, comportamentul copiilor. 

Cautati o motivatie care sa functioneze la dumneavoastra. La mine a functionat daca am luat-o ca pe o  provocare prieteneasca. Ce se intampla daca fac altfel lucrurile si nu cum fac de obicei? 

Solutia este sa intelegeti cum functioneaza corpul, emotiile, creierul si cum omul are puterea sa-si influenteze corpul prin ceea ce gandeste. Suntem ceea ce gandim si ceea ce mancam. Apoi va cautati echilibrul, pacea interioara singur (cititi carti pentru motivatie spirituala, clipuri video - link mai jos) sau cu ajutorul unui psihoterapeut, ghid spiritual, prin metode de meditatie. Incepeti sa imbunatatiti dieta, sa faceti exercitii de respiratie si fizice. Schimbarea nu se intampla peste noapte. 

Primele rezultate le veti vedea dupa sase luni cand va dati seama ca puteti alege ceea ce ganditi, ce emotii simtiti, va puteti asculta gandurile fara sa va fie frica de ce se va intampla, orgoliul nu isi mai face prezenta, veti dori fericirea voastra si a celor din jur, va bucurati de fiecare zi. In paralel puteti renunta la vicii care ofera placere corpului/creierului (alcool, fumat, cafea, dulciuri), si veti vedea rezultate.

Dupa aprox un an de exercitiu veti observa modificari semnificative:
-imbunatatiri ale sanatatii fizice: va veti simti bine, odihnit, motivat, plin de energie.
-imbunatatiri ale sanatatii mentale: va simtiti linistit, implinit.
-imbunatatiri relationale: nu va mai certati si nu va enervati (nu simtiti nevoia sa va aparati atacand) atunci cand o persoana nervoasa va abordeaza, observati ca va plac oamenii asa cum sunt ei, cu bune cu rele si doriti sa-i ajutati sa-si gaseasca si ei linistea sufleteasca.
-observati ca vi se intampla lucruri bune, se realizeaza visurile si va mirati de ce.

https://youtu.be/AWq3layvR_w

https://youtube.com/playlist?list=PLB6IlQUXEWpmCWjb8kglc-YTnY6xmDNH-

https://youtube.com/playlist?list=PLB6IlQUXEWpkXq7EhexdWwR8X24VkRG6x

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu