joi, 13 ianuarie 2022

Orgoliul si stima de sine

Nu am gasit alte cuvinte mai bune pentru a reprezenta aceste concepte. Definitiile din DEX sunt urmatoarele.

ORGÓLIU, orgolii, s. n. Părere foarte bună, adesea exagerată și nejustificată, despre sine însuși, despre valoarea și importanța sa socială; îngâmfare, vanitate, suficiență, trufie.
STIMÁ vb. I. tr. A avea stimă, considerație (pentru cineva sau ceva); a cinsti, a respecta.

Prin aceste cuvinte voi descrie mai jos conceptele:

In functie de interactiune pe care le-am avut cu mediul (familie, scoala, cartier etc) ne formam niste mecanisme de protectie pentru a putea supravietui. 

Orgoliul este un concept care genereaza emotiile mele si formeaza un mecanism de protectie. Orgoliul reprezinta parerea mea despre mine si il putem prezenta ca pe o scara de la -100 la 100.
-daca am un orgoliu crescut voi genera emotii de furie, ura pentru a castiga in comunicarea cu cel din fata mea (sau cu mine), pentru a primi timp sau energie din partea celuilalt. 
-daca am orgoliul scazut voi genera emotii de iubire sau compasiune pentru a oferi celuilalt timpul sau energia mea.

Orgoliul ne impinge sa ne facem rau sau sa facem rau altcuiva pentru a asigura fericirea noastra viitoare.

Orgoliul este direct proportional cu frica. Voi face orice sa castig in disputa cu tine de frica sa nu pierd, deoarece daca pierd este sfarsitul lumii. Eu nu pot fi mai prejos decat tine.

Orgoliul decide ordinea ierarhica intr-un grup. 

Fiecare persoana stabileste nivelul orgoliului inconstient sau constient  la o anumita valoare pentru a se simti protejat, fericit, puternic. O persoana care vine cu un bagaj emotional negativ din copilarie, familie sau mediul in care traieste va compensa cu un orgoliu nativ crescut. 

De asemenea orgoliul poate fi modulat sau adaptat in functie de mediu sau situatie. Exemplu, in relatia cu copilul nostru putem ceda mai usor in anumite situatii dar in relatia cu un coleg de munca care nu ne ajuta sau ne este antipatic ne vom arata puterea (prin agresivitate verbala sau fizica). 

Stima de sine este un concept care este generat de emotiile pe care le simtim. Stima de sine inseamna stabilitate, incredere si este stabilita pe termen lung.
-daca suntem fericiti, bucurosi voi avea o stima de sine crescuta.
-daca sunt trist, depresiv, voi avea o stima de sine scazuta.

Stima (respectul) de sine ne opreste sa ne facem rau sau sa facem rau altcuiva pentru ca ne iubim si iubim astfel asiguram fericirea noastra viitoare. Este eliminat sentimentul de frica (frica de a fi pedepsiti ca am facut rau cuiva)

Aceste concepte sunt opuse. Ca sa fiu fericit am un orgoliu crescut pentru ca trebuie sa compensez stima mea scazuta. Iar invers, pentru a am o stima de sine ridicata nu trebuie sa lupt sa demonstrez in orice situatie ca am dreptate, pot sa las de la mine, pot sa-mi ofer timpul si energia, astfel orgoliul este scazut.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu