marți, 4 ianuarie 2022

Exista comunicare fara emotii?

De ce apar conflicte intre oameni? Nu au incredere unii in altii? Nu stiu sa comunice? Nu stiu sa-si exprime si sa-si inteleaga emotiile?

-Ce frumos e afara!
-Acum e soare... dar am auzit ca o sa ploua dupa amiaza.
-De unde știi? Eu am vazut la meteo ca o sa fie soare toata ziua.
-M-am uitat pe Google. Acolo scrie ca pe la ora 18 sunt sanse de ploaie.
-Esti nebun? dimineata mi-am spalat masina.
-Ai grija pe cine faci nebun! Idiotule!

-Salut, VREAU sa-mi refaci materialele pentru lucrarea asta!
-Nu pot acum, abia am pornit utilajul meu si trebuie fac procedurile de inițializare.
-Nu ma interesează, am nevoie urgent. Pune mana si adu-mi materialele sau te spun lu' sefu! Esti obligat sa ma ajuti!
-Faci ce crezi ca trebuie sa faci!

Mai sus sunt doua exemple de comunicare care duc la conflict. In al doilea exemplu prima persoana incepe o comunicare conflictuala din start.

Majoritatea starilor conflictuale se formeaza cand "vointa mea este diferita de vointa ta", si atunci trebuie sa se negocieze. Printr-o comunicare asertiva din partea celor doua persoane se poate ajunge la un compromis. Comunicarea asertiva are loc cand amandoua persoanele incep comunicarea cu calm si il pastreaza pana la obtinerea unui rezultat. Cumunica argumente si nu "ca asa vreau eu". Cum se poate face acest lucru? Cand amandoua persoanele se considera EGALE, se asculta una pe cealalta si se trateaza cu respect sau bun simt.

Din pacate biologia noastra (faptul ca ne tragem din mamifere > maimute) ne face sa NU ne consideram egali. Mentalitatea noastra zilnica este data de locul nostru pe scara ierarhica a societatii pe care il stabilim intern (suntem persoane importante sau mai putin importante fata de cei din jurul nostru). Apoi starea noastra se poate modifica in functie de starea psihica (suntem linistiti, veseli sau nervosi si intoleranti). Cand emotiile sunt prea puternice, constiinta pierde controlul si apar problemele. De cele mai multe ori este un efort sa ne cosideram egali cu cel din fata noastra.

Daca analizam obiectiv, conflictele sunt probleme si trebuie evitate, dar in viata reala, din pacate oamenii care nu se pot controla sunt vazuti ca "luptatori". 

In al doilea exemplu prima persoana este vazuta ca una cu "coaiele mari" pentru ca se impune si va primi un post de conducere intr-o companie unde sefii apreciaza astfel de comportament pentru ca se comporta si ei la fel. Considera ca cei care devin agresivi "stiu sa puna presiune".

Daca ma gandesc putin de ce sunt oameni agresivi, ajung la urmatoarea concluzie. O persoana care se manifesta agresiv de fapt nu stie sa-si inteleaga sentimentele (nu intelege de ce este nervoasa) si nu stie sa comunice constructiv, va comunica destructiv. Panica duce la graba (comunicare incompleta, erori in productie, mesajul nu este inteles) si la agresivitate, ingredientele perfecte...

O persoana care stie ca vrea ceva, dar nu poate sa impuna acel ceva asupra altei persoane simte ca pierde controlul (asupra celuilalt dar si intern) devine frustrat, intra in panica, incearca sa faca ceva sa capete controlul si "loveste" (ca si cum loveste un televizor vechi ca sa mearga sau da cu piciorul in roata masinii de nervi ca nu merge).  Pentru unele persoane acest "lovit" a functionat in copilarie ca o motivatie sa indeplineasca vointa parintilor si astfel aceasta este singura cale pe care o stiu. Loveste inseamna ca face rau si poate fi tradus prin multe actiuni. 

Cel mai "haios" este cand persoanele agresive  deviaza de la subiect si isi aduc aminte de ce greseli au facut ceilalti acum nu stiu cati ani doar ca sa-i faca sa se simta inferiori  sau daca nu au ceva negativ de care sa se agate, in logica lor asociaza un comportament pozitiv cu un rezultat negativ. Exemplu reprosuri intre parinti -bunici: "pentru ca te-ai jucat cu copilul si i-ai citit carti a devenit un alintat si nu mai asculta". 

Persoanele care comunica agresiv (ridica tonul, tipa, ameninta) nu se includ in solutia la problema care trebuie rezolvata ci externalizeaza rezolvarea catre cealalta persoana (paseaza motanul). Intr-un conflict cealalta persoana este vazuta ca dusman si poate sa-i faca rau. Aici apare o contradictie. De ce as face rau unei persoane de care depind si doresc as ma ajute? Nu ar trebui sa-l rog sa ma ajute? Nu, ca daca il rog, inseamna ca imi arat slabiciunea. Eu trebuie sa fiu stapanul (sau parintele) sa-l oblig sa ma ajute sa faca ce spun eu, pentru ca eu detin controlul. Nu trebuie sa-mi arat slabiciunile...trebuie sa le acopar cu ceva opus..sa le compensez...

In situatiile cand doua persoane care se cred conducatori intra in conflict, nici unul nu va ceda si vor upgrada armele de la ridicatul tonului, jigniri, amenintari, aruncat cu obiecte lovituri..etc. Dar de obicei, cel mai "slab" cedeaza inainte sa sara sange.

Cei care sunt "slabi" tac si fac ce trebuie sa faca! Cei "puternici" au rolul de ai "motiva" pe cei "slabi". 

(sper sa se inteleaga afirmatiile ironice). 

https://youtu.be/ixwLhru2kNg


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu